Hvad er kopi møbler eller replica møbler?
Du har sikkert hørt begrebet kopi møbler eller replica møbler, men hvad betyder det helt præcist? Og er det ulovligt?
Kopi/Replica er betegnelsen for en efterligning af et original designet møbel. I dag ligner replica møbler originalen næsten på en prik. Og det samme gælder, når man snakker om kvaliteten af materialerne. Du kan dog være uheldig, at støde ind i firmaer, som sælger kopi møbler af en utrolig dårlig kvalitet, men generelt er kvaliteten altså rigtig god. Så det er små detaljer i designet, samt små kvalitets forskelle, som skiller originalen fra kopien.
Oftest er det rimlig simpelt at se forskel på er originalt møbel og en replica. Det kan både være de små design variationer, men også de små detaljer, som gør originalen det bedre, og det mere eftertragtet. Men for rigtig mange er det små detaljer, som ikke har den store betydning.
Lovligt eller ulovligt?
Lad os slå fast med det samme, at det er lovligt at købe replica møbler, så længe det er til eget forbrug. Det er altså ikke lovligt, at købe disse møbler hjem en gros, og sælge dem videre til andre danske kunder.
I England, hvor de fleste forhandlere af replica møbler har hjemme, er reglerne angående ophavsret anderledes end i Danmark. Reglerne i England siger, at ophavsretten kun gælder i 25 år efter angivelsen af det originale design. Dvs 25 år efter møblet er blevet designet og sat i produktion. I Danmark siger reglerne, at møblet er beskyttet i op til 70 år efter arkitektens død. Dvs 70 år efter skaberen er død! Det har altså intet med møblets angivelses år at gøre, men hvornår arkitekten er død. Og det giver altså en kæmpe forskel!
Nu tænker du sikkert, at der er noget galt. For hvis reglerne i Danmark siger op til 70 år efter arkitektens død, så må det være dem der tæller?
Men sådan er det altså ikke. Danmark er en del af EU, og i EU har varerne fri bevægelighed. Dvs stort set alle varer kan frit sælges over grænserne, og så vil EUs regler overtrumfe de nationale regler. Og sådan er det altså. EUs regler overtrumfer de danske regler, og dermed er det altså lovligt, at købe replica møbler i f.eks England, så længe det er til eget forbrug.
Køber et firma derimod replica møbler hjem, og begynder at sælge dem fra en adresse i Danmark, så overtrædes dansk lovgivning, da salget nu finder sted på dansk grund. Her tæller EUs regler om varernes frie bevægelighed ikke længere. Det er derfor, at alle virksomheder, som sælger kopi møbler, har lager og er registreret i f.eks England. For det er den eneste måde, hvorpå de kan omgå de danske regler.
Replicas og kvalitet?
De senere år er der kommet mange producenter af replica møbler, da markedet boomer. Især under finanskrisen, hvor økonomien i mange hjem har været presset, har der været en tendens til, at vælge kopierne fremfor de originale. Og det er nok en tendens, som vi vil se de næste mange år fremadrettet.
Et marked i vækst lokker altid en masse suspekte personer og firmaer til. Og det samme gælder replica-møbel markedet. Der er kommet en del firmaer, som udelukkende har fokus på prisen, prisen, prisen og prisen. Dvs de går hellere på kompromi med materialerne eller designet, hvis det altså kan medføre en betydelig pris reduktion.
Det lyder sikkert lækkert for nogle, at priserne er så lave som muligt, men tænk dig godt om! Hvis du f.eks kan få ÆGGET til 5.000 kr, og kvaliteten er knap så god, og designet sejler lidt, er det så ikke bedre, at betale de sidste 2.000 kr, og få et kvalitets møbel hos en af de andre producenter? Du betaler i forvejen under 10% af prisen på en original, og så betyder de sidste par tusinde vel ikke alverdens, hvis bare møblet er iorden. For det ville være trist at købe f.eks en stol til 5.000 kr, som allerede kort tid efter anskaffelsen får de første problemer og defekter. Så husk at tjekke kvaliteten for din egen skyld, og lad vær med kun at gå efter prisen!
Husk også at tjekke om webshoppen har nogen former for garanti, samt hvordan de håndtere evt reklamationer.
Den ægte eller en replika?
Skal man så vælge den ægte udgave af et møbel, eller skal man gå efter kopien? Det afhænger rigtig meget af smagssag. Selvom replikas er efterligninger, som i de fleste tilfælde ligner originalen næsten på en prik, så er der altså stadigvæk små forskelle. Det kan være små design forskelle, det kan være komfort eller det kan være materialerne, som er anderledes.
For nogle mennesker er det vigtigt, at det er originalen, som de har stående i stuen, da det giver prestige. For andre er ÆGGET bare en stol, og det er totalt irrelevant, om den er original eller ej. Faktisk foretrækker mange normale danskere en kopi, da den er billigere, og derfor er de ikke så nervøse for at bruge møblet. For mange vil få slidte nerver, hvis børnene eller gæsterne pludselig skulle sidde i ÆGGET til 65.000 kr, kontra en flot kopi til 7.000 kr.
Derfor kan man ikke give et svar på, om du skal vælge originalen eller kopien. Det er et valg, som du skal gøre op med dig selv. Men husk at det altid er sjovere, at have den originale vare, hvis man altså har råd til den
Skriv et svar