Indlægget angående Sådan undgår du webshops med falske varer har medført, at der er kommet mange kommentarer på bloggen omkring emnet “køb af kopivarer”. Da alle disse kommentarer ikke havde noget med det tidligere blogindlæg at gøre, så blev de aldrig udgivet på bloggen. Alle som stillede et spørgsmål fik derimod en mail fra os, hvori der var et generelt svar på deres problemstilling.
Men for at slippe for at besvare, de samme spørgsmål om og om igen, så kommer der her et indlæg, som har fokus på køb af kopivare til eget forbrug.
Dette indlæg er på ingen måde en opfordring til, at nogen skal købe kopivarer. Nærmest tværtimod, da kopivarer er noget af det mest nederen i verden. Har du ikke råd til en Louis Vuitton taske, så må du spare op og købe den på et senere tidspunkt. Der findes heldigvis andre tasker, som kan udfylde tomrummet, indtil du har sparet op. Det samme gælder ved kopivarer af alle de andre mærker og produkter! DROP KOPIERNE – eller er din stil en kopi?
Kopivarer til eget forbrug
Lovgivningen på området er meget klar. Vælger du at købe kopi produkter af f.eks Gucci, Diesel eller Nike, og disse kun er beregnet til eget forbrug, så er det helt lovligt. Men det er MEGET vigtigt at understrege, at det KUN er til eget forbrug!
Hvordan diffinere man så eget forbrug? Ja svaret er straks lidt mere flydende. Men der er nogle punkter, som går igen. Eget forbrug er:
- Max 2 stk af samme vare. Oftest er 1 stk af den samme varer der, hvor grænsen trækkes. De færreste køber 2 ens par solbriller eller 2 ens tasker!
- Kun en str. Køber du f.eks 5 tshirts af forskellig slags, så skal de helst være i samme størrelse. Er de i flere størrelser, så er det svært at bevise, at du faktisk skal bruge dem alle selv!
- Varerne skal leveres til dig på din private adresse. Drop smarte ideer om, at du får dem leveret på firmaadressen, eller får dem sendt til dit eget firma. Det skaber nemlig unødvendig mistake
Du må også gerne tage kopivarer med hjem fra ferien. Alt med en samlet indkøbspris på under samlet 1350 kr., må du indføre til Danmark told og momsfrit. Kommer du over 1350 kr., så bliver du pålagt moms og told i henhold til lovgivningen. Læs evt mere om køb udenfor EU her.
Ved køb på ferien gælder samme regler, som ved køb over nettet. Det er kun varer, som er til eget forbrug! Dvs. ikke noget med 5 eller 10 stk. af det samme produkt.
Familie køb?
Loven er en smule uklar, når det gælder køb til familien. De fleste advokater, som har udtalt sig om problemstillingen online, eller dem som vi har været i kontakt med, siger at køb til f.eks bror, søster, far eller mor også betegnes som privatforbrug, så længe at mængden af produkter kan retfærdiggøre dette. Men ingen af dem anbefaler, at du køber 4 af de samme Gucci tasker, fordi alle i familien skal have en. For det er en gråzone, og derfor bliver det vurderet fra sag til sag, og der egentlig foreligger et lovbrud. Så tænkt dig MEGET godt om, inden du køber løs til hele familien også. Det er nemlig ikke besværet værd, hvis der opstår en tvist med en af mærkevarernes advokater.
Prisen på kopivarer er lav!
En hurtig tur på Google afsløre, at udvalget af falske varer online er enormt. Især når du begynder at kigge udenfor Europas grænser, og især mod Østen. En søgning på “REPLICA + produkt eller mærkets navn” afsløre, at priserne er helt i bund. Vi fandt blandt andet følgende varer på kinesiske webshops:
- Nike Shox sko til 300 kr og op efter
- Burberry tasker fra 200 kr og op efter
- Diesel jeans til 100 kr og op efter
- Carrera solbriller til 100 kr og op efter
- Louis Vuitton bælter til 300 kr og op efter
- Dolce & Gabbana ure til 150 kr og op efter
- RayBan Aviator solbriller til 50 kr og op efter
- Apple iPhones til 600 kr og op efter
- Rolex ur til 1000 kr og op efter
Som ovenstående viser, så er der ENORME besparelser at hente, hvis du køber kopien fremfor originalen. Men men men, HUSK NU PÅ, AT DET ER EN KOPI.
Hvorfor er kopivarer en skidt ting?
Når nu lovgivningen tillader, at du må købe falske varer til eget forbrug, hvorfor er kopivarer så en skidt ting? Der er jo mega meget at spare i forhold til originalerne. Det viste vores eksempel jo.
Men original produkterne lever op til den gældende lovgivning. Det gælder både sundhedshensyn, materialerne men også produktsikkerhed.
De originale produkter er lavet af materialer og under forhold, som ikke gør dig som forbruger syg. En masse kemikalier og materialer er nemlig forbudte, hvis produktet skal i kontakt med huden. Desuden er produkterne testet således, at du ikke kan komme galt af sted med dem.
Når det derimod kommer til kopivarer, så er kendskabet til produkterne straks begrænset. Du eller andre ved ikke:
- om der er benyttet giftige kemikalier
- om materialerne er sundhedsfarlige og f.eks kan medføre eksem eller overfølsomhed
- om det er brugt børnearbejde i produktionen
- mm
Denne uvished kan være livsfarlig! Er du blandt de mange uheldige, som hvert år benytter kopi produkter, og efterfølgende enten bliver allergisk, eller direkte dødelig syg, så bliver besparelsen straks meget ligegyldig. Sat i perspektiv, så risikere du, at sætte dit helbred på spil ved at benytte kopivarer, og dit liv er næppe en besparelse på 200-500-2000-5000 kr værd. Derfor tænk dig om!
Falske varer er desuden blevet sat i forbindelse med terrorisme. Men dokumentation for påstanden er meget sparsom, og derfor vil vi undlade at komme ind på den problemstilling her. For fakta er, at alle og enhver kan lægge en produktions ordre i Kina på f.eks 1000 stk. Louis Vuitton tasker. Og så længe det er så let, hvorfor skulle nogle så indvolvere terrorister? Men det er sikkert sandt, at terroristerne tjener penge på kopivarer, men vi vil helst undgå at kommentere punkter, som er forbundet med en stor uvished og usikkerhed.
Må jeg sælge mine brugte kopivarer?
Svaret er kort og godt NEJ! Loven siger, at du må købe til eget forbrug, men det er altså ulovligt at sælge falske varer. Så ønsker du at skille dig af med dine kopivarer, så er der kun en vej, og det er i skraldespanden. Du overtræder loven, hvis du forsøger at sælge dine varer videre, også selvom de er brugte. Dette er endnu en grund til, at kopi produkter sucks. Har du et originalt produkt, så kan du med ro i sindet sælge de videre, og få nogle af dine penge retur. Dette er IKKE lovligt og muligt ved kopivarer, selvom rigtig mange dog gør det.
SKAT vs dine kopi produkter
Hvis du køber dine kopivarer på nettet, så skal disse sendes til dig. Og før din pakke kommer ind i Danmark, så skal den igennem Post Danmarks Internationale pakkecenter. Her tjekker SKAT pakkerne, for at kunne opkræve moms, told og evt stoppe sendinger af kopivarer, som er beregnet til videre salg.
Bliver din pakke udtaget til kontrol, hvilket langt de fleste pakker gør i disse tider, så vil SKAT vurdere om indholdet er til privatforbrug eller om det takseres til videre salg. Mener SKAT at indholdet er til eget forbrug, så risikere du max at få en opkrævning på moms og evt told, hvis varernes indkøbsværdi overskrider grænserne. Men mener SKAT derimod, at varerne er beregnet til videresalg, så bliver varerne stoppet, og SKAT sender en besked videre til varemærkeindehaveren i Danmark. Eller dvs. typisk sender SKAT en besked videre til varemærkeindehaverens advokatfirma.
Bliver sagen sendt videre, så begynder en større kamp. En søgning på Google afsløre, at især MAQS Law Firm er meget agressive. De repræsentere åbenbart en masse af mærkerne i Danmark. Der er meget delte meninger om MAQS metoder, men du skal huske på, at de blot prøver at beskytte deres klients interesser.
Overgår din sag til et advokatfirma, så er det meget vigtigt, at du kender dine rettigheder!
- Kopivarer til privatforbrug er LOVLIGT, uanset hvad de siger eller påstår
- Trusler om retsager er en typisk anvendt afpresnings metode. De færreste mennesker kan overskue konserkvensen, selvom de intet uovligt har foretaget sig. Så vær stærk og modstå afpresning
- Advokatfirmaet kan kunne dokumentere, at du havde til hensigt at videre sælge varerne, før de egentlig har en sag. Så har du købt 1-2-3 stk forskellige varer, så er der INGEN sag
- Overtræder du loven, så viser flere domme fra Sø- og Handelsretten, at du max kan takseres til det, som hedder 1,8 x markedsforstyrrelsen. Dvs. du skal betale en bod på varernes vejledende pris x 1,8. Eksemplet er f.eks 5 ure af 2000 kr. pr stk. Det giver 10.000 kr i vejledende pris x 1,8 = 18.000 kr. Dvs du max skal betale 18.000 kr + evt advokatomkosninger. Så bøde på 30-100.000 kr er altså meget urealistiske
- Er du usikker eller i tvivl om noget, så kontakt en lokal advokat og spørg til råds. De vil sikkert gerne yde dig 5-10 minutters gratis rådgivning. Alternativt kan det godt betale sig, at hyre en advokat i 1-2 timer, hvis du har købt mange varer!
Du skal altså tænke dig om, før du evt indgår et forlig eller andet. Det er dumt at erkende sig skyldig i noget, som er lovligt!
Din mening?
Har du erfaringer, oplevelser eller spørgsmål, så skriv endelig en kommentar til indlægget. Grundet den store interesse for emnet, så foretrækker vi spørgsmål i kommentarfeltet fremfor på mail. Så er der måske andre, som kan bruge dit spørgsmål eller oplevelse senere hen, og vi slipper for at skrive det samme om og om og om igen.
Men husk nu på, at det er meget sjovere at have originalen fremfor en kopi. Hele oplevelsen med produktet, samt produktets unikke egenskaber eksistere ofte ikke ved billige Kina eller Asien kopier.
Be original and unique – Buy the authentic product!
Skriv et svar