Denne guide er skrevet efter inspiration fra denne guide om hvordan man undgår at købe falske solbriller online. Den er super god, men vi bygger her videre på den, så den bliver endnu mere dybdegående, og vi gør den mere generel, så den dækker alle brancher!
Vi kender alle følelsen, når vi opdager en side, som sælger billige Louis Vuitton tasker, billige Christian Louboutin stilletter, billige Jimmy Choo stilletter, billige Nike sko, billige Gillette barberblade, billige GHD glattejern, billige Canada Goose jakker, billige Tom Ford solbriller mm. Vi kunne lave en sindsyg lang liste, men det er vidst unødvendigt. Det burde være nemt at forstå, hvor det er vi vil hen…
Fælles for de fleste webshops med falske varer er, at de er bygget op omkring samme skabelon. Strukturen er ens, informationerne er ens, de benytter kun Paypal og så er priserne meget lave! 9 ud af 10 af disse shops stammer desuden enten fra Kina eller andre dele af Asien, som er kendt for falske varer.
Herunder følger en masse tjek punkter, samt informationer, som du bør tjekke inden du køber luksus og designer varer online. Så skulle du sikre dig selv mest muligt, og dermed undgå webshops med falske produkter!
1: Tjek firma- og kontakt info!
Alle webshops med respekt for sig selv, deres kunder og lovgivningen, har oplyst firma informationerne, samt nogle meget tydelige kontakt informationer på deres webshop. Dvs en kontakt formular alene ikke lever op til lovgivningen! Og det er i sær kontakt formularer, som der benyttes på webshops med falske varer.
2: Tjek evt firmaet eller webshoppen på Google!
Dette er en super simpel, men også smart måde, at undgå de latterlige webshops. Seriøse webshops har ofte omtale på en masse eksterne sider. Det kan være fra diskutioner på diverse debatforums, det kan være anmeldelser fra online medier, det kan være anmeldelser på blogs mm. Dvs du ved at søge på enten firmanavnet eller webshop navnet kan finde eksterne vurderinger. Du skal selvfølgelig tage disse med et vist forbehold, da der kan være venner, familie mm, som anbefaler en side. Men ved at Google får du hurtigt en indikation på, om webshoppen er nye, eller om den har været online i længe. Har den været online i længe, så er det OFTE et bevis på, at den sælger ægte varer. For de fleste mærker forsøger at stoppe webshops med fake varer, hvis de altså kan.
3: Besøg mærkets officielle website for info!
Dette punkt kan desværre ikke bruges ved ret mange mærker endnu, men vi vil helt sikkert se, at flere og flere mærker bekæmper sider med fake varer ved at advarer imod dem. Nogle af de første, som benyttede denne måde, var Canada Goose. Canada Goose jakker har været hårdt ramt af kopier de seneste mange år, og nu går Canada Goose selv i offensiven. De har indset, at det er umuligt at lukke alle webshops ned, især hvis de ligger i Asien. Derfor advarer Canada Goose mod webshops med falske jakker på deres egen side. Tjek evt metoden ud på nedenstående link! http://www.canada-goose.com/counterfeiting/
4: Tjek sproget (dette punkt skal tages med forbehold!)
Det har i de senere år været nemt, at se på sproget på en side, om den er fra Asien. Ejerne har nemlig oversat hele tekster med Google Translate, hvilket har betydet, at teksterne store dele af teksterne har været volapyk. Denne metode benyttes stadig, men den kan omgås meget let. Google har nemlig opfundet et plugin, som kan installeres på siden. Dvs så behøver ejeren kun at have et sprog. De besøgende kan så via en scroll down menu vælge deres eget sprog, og her vil Google tilbyde en oversættelses service, så hele siden bliver oversat. Teksterne er stadigvæk fyldt med fejl, men nu er det fordi, at den besøgende (altså dig) har valg et andet sprog. Derfor kan du ikke længere bruge dette tip, som en 100% sikker validering af en side. For der er ingen tvivl om, at dette Google plugin vil blive et hit, og en masse ærlige webshops derfor også vil benytte det, hvis de eksportere!
5: Tjek afsendelses land!
Du skal ALTID før du handler tjekke, hvor dine varer afsendes fra. Det er en god ide, så du undgår ubehagelige overraskelser i form af told, moms og diverse gebyre. For det bliver pakker sendt udenfor EU pålagt. Dropshipping, som betyder at webshoppen intet lager har, men bestiller en varer hjem efterhånden, som den bliver solgt, er blevet meget udbredt de senere år, og benyttes indenfor rigtig mange brancher. F.esk benytter Wupti.com sig af denne metode! Nogle webshops har en aftale med deres leverandør om, at denne sender varerne direkte til kunden. Derfor er det vigtigt, at du tjekker, hvor dine varer sendes fra. For du kan ikke altid gå ud fra, at de sendes fra det land, hvor webshoppen er beliggende. Webshops med falske produkter sender ofte fra Kina eller Asien. Dvs du bliver pålagt minimum moms og toldgebyre, inden du får pakken udleveret. Du kan også risikere, at skulle betale told, hvis dit faktura beløb inkl fragt overstiger 1200 kr.
6: Tjek fragtfirmaet
Alle webshops af en vis størrelse har en fragtaftale med et firma. Om det er PostDanmark, GLS, TNT, UPS, DHL mm er irrelevant. Men mange kinesiske og asiatiske firmaer benytter EMS. EMS er Asiens største fragtfirma og blandt de billigste. Derfor benyttes EMS i stor stil, og det er her du skal være opmærksom. For sender en webshop med EMS, så ved du straks at varerne kommer fra Asien. Derfor skal du kigge efter EMS´logo, eller omtale af EMS på en webshop før du handler der. Oftest kan du finde EMS´let genkendelig logo på webshops fra Asien…
7: Tjek webshoppens navn!
Normalt har en webshop et navn, som de forsøger at brande og gøre kendt. Navnet er unikt, og må i de fleste lande IKKE indeholde et kendt varemærke. Men på .com domæner er det lovligt at benytte kendte varemærker i navnet. Dvs at sider som Guccisunglassesonline.com eller Nikeshoesonline.com er lovlige. Alle seriøse og ærlige forretningsfolk ved dog, at det er både dumt og utroværdigt at benytte sådan et navn. Kinesiske webshops med falske varer derimod, benytter denne type navne i stor stil. Ja man kan faktisk sige, at de stortset kun benytter sådanne navne. De prøver bevidst at få dig til at tro, at du er inde på en officiel side, som tilhøre det pågældende varemærker. Taktikken virker desværre rigtig godt pt, og det er derfor vigtigt, at du og dine venner, familie mm bliver gjort opmærksom på dette trick!
8: Tjek webshoppens kontakt mail!
Alle seriøse webshops har idag deres egen mail. Enten hedden den info@ eller service@ eller contact@ osv efterfulgt af webshop navnet. Dvs det er en unik mail, som kun firmaet bag webshoppen styre. Hos webshops med falske varer benyttes oftest Yahoo – Hotmail – Gmail. Dvs den hedder f.eks Nikeshoesonline [@] yahoo.com. Kan du ikke se kontakt mailen på webshoppen, så prøv at udfyld kontakt formularen med en fiktiv forespørgsel. F.eks spørg om, hvilken størrelse de mener du skal have i et par Nike sko. Når du får svar retur, kan du nemt se mailen
9: Tjek din returret!
I EU har alle webshops pligt til, at yde 7-15 dages returret. Længden på returretten svinger fra land til land, men du har altid returret! Handler du derimod på en webshop, som sælger falske varer, så er de begyndt at fraskrive sig returretten. Dvs der står tydeligt, at varerne IKKE kan returneres, og de kan KUN ombyttes, hvis man betaler et større beløb. Ser du en webshop med sådan en tekst, så SKAL du løbe skrigende væk! En webshop som ikke følger basale grundregler, er simpelthen for farlig at handle i!
10: Betalingen!
Dette punkt er MEGET MEGET MEGET vigtig. Når du handler online, kan du som privatforbruger sikre dig selv 2000%. Det er MEGET simpelt, hvis du gør som følgende. Du skal ALTID, og her menes ALTID, betale med kreditkort, hvis det er muligt. Ved kreditkort menes enten Visacard eller Mastercard. Så glem alt om bankoverførsler ellre Westernunion! Der har du nemlig ingen sikkerhed! Du kan nemlig lave en chargeback på din betaling! (Dette gør du ved at kontakte din egen bank, som så hjælper dig med at udfylde nogle papire). En chargeback vil ganske enkelt sige, at du ved at underskrive en tro- og loveerklæring bekræfter, at du ikke har modtaget den/de varer, som du har bestilt. Bliver din vare/varer taget i tolden, så kan du blot lade forsendelsen gå retur, og indgive en chargeback. Ved betaling med Visa eller Mastercard sikre du dig også mod en evt konkurs. Går webshoppen konkurs, så kan du stadigvæk få dine penge retur! Visa eller Mastercard betalinger = 200% sikker online handel!
11: Brug din sunde fornuft!
Lyder noget for godt til at være sandt, så er chancen for at det er det meget meget stor. Derfor skal du selvfølgelig bruge din sunde fornuft, når du handler online. Lav aldrig impulskøb, hvis du er i tvivl, og benyt ovenstående guide til, at beskytte dig selv mest muligt. Gør du det, så kommer du med 99% sikkerhed ikke galt af sted. Guiden sikre dig dog ikke imod dårlig service eller uheldige konflikter med en webshop, men den sikre dig imod, at du får den ægte varer, når du køber den online!
Nu kan man måske godt få det indtryk, at det er umuligt at finde billige varer online, som er ægte. Her er svaret nej! Herunder er en lille liste over webshops/sider, som sælger ægte mærkevarer, dog til rigtig gode pris
- Yoox.com – Salg af designer tøj og accessories
- Customfit.eu – Salg af designer solbriller og accessories fra alle de kendte mærker
- Amazon.com – Her kan du finde alt!
Skriv et svar