Rolex er et af verdens mest kendte urmærker. Ikke fordi alt og alle ejer et Rolex ur, men mere fordi mærket er dyrt, eksklusivt og en hver mands drøm. Rolex, som blev grundlagt i England i 1905, men blev flyttet til Schweiz i 1919, har altid fanget især mænds interesse, da brandet har været meget eksklusivt og mystisk.
Urene koster en mindre formue, men det har aldrig skræmt kunderne væk, nærmest tværtimod. Faktisk er Rolex blevet mere og mere moderne med årene, og mærket er det største luxusur mærke på denne jorden, da de producerer over 1 million ure om året! I 2009 nåede brandet sit højdepunkt med en placering som nummer 68 over verdens mest værdifulde brands.
Men selvom alt dette lyder perfekt, så har Rolex i de seneste mange år haft en stor kamp med falske ure. Den store efterspørgsel samt alles ønske om at spare penge og gøre en god handel har betydet, at antallet af kopi ure i omløb er vokset eksplosivt. Nogle køber de falske ure bevidst, fordi de ikke har råd til originalen, mens andre bliver snydt, da de tror de køber et originalt ur til en super pris.
I dette indlæg vil vi kigge nærmere på, hvordan du spotter et falsk Rolex ur, samt hvad du skal være opmærksom på, hvis du køber uret online, eller hvis du køber et brugt ur.
Guide til at tjekke om dit Rolex ur er ægte eller falsk
Lad os starte med at slå fast, at Rolex laver en masse forskellige ur modeller, og derfor vil denne guide være meget generel. Men lad os allerede fra start slå fast, at du bør ALTID købe dit Rolex ur hos en autoriseret forhandler. Så slipper du for risikoen for falske ure, og du er dækket ind under nogle gode garantiordninger mm.
Rolex kopierne er idag så gode, så hvis du ikke har bare lidt forstand på Rolex urene, så anbefales det herfra, at du søger professionel hjælp ved f.eks Klarlund, som kan foretage en test af uret. De er autoriseret Rolex forhandler, og firmaet er ligeledes autoriseret Rolex værksted. Så de har kompetencerne iorden!
Logoet
Et af de første steder, som du kan starte med at kigge, det er på Rolex logoet. På ægte ure er logoet i en diskret størrelse, og det er ikke så iøjnefaldende, som det typisk er på falske ure. Falske ure har ofte også en meget højere krone, end der er i det originale logo, og så er åbningen i bunden af kronen ofte større, end det er på originalen. Alt dette er meget let at se, hvis man har et ægte at sammenligne med, men det kan være svært at spotte for det utrænede øje
Sekundviseren
En klassisk fejl, som mange falske ure har haft i mange år, er at sekundviseren er alt for lang i forhold til det originale Rolex ur. Igen en detalje, som er let at se, hvis du har et ægte ur at sammenligne med.
Bogstaverne på urskiven
En del falske Rolex ure benytter forkerte skrifttyper på urskiven. Det er typisk de billigere og dårligere kopier, hvor dette er tilfældet, men det er en meget åbenlyst fejl, hvis de ved, hvordan originalen ser ud. Igen en ting, som er let at spotte, hvis du sammenligner med et ægte Rolex ur.
Lette guldure
Hvis modellen er lavet i guld, så er mange falske modeller meget lette i forhold til originalen. Det skyldes, at de er lavet af rustfri stål, som efterfølgende er blevet enten belagt med et tyndt lag guld, eller blot farvet med en guldfarve. Da guld vejer meget mere end rustfritstål, så er de ægte ure meget tungere. Har du mærket et ægte ur en gang, så er du slet ikke i tvivl, hvis du får en kopi i hånden.
Vandtæt
Alle ægte Rolex ure af nyere dato er vandtætte. Det vil sige, at de kan tåle en tur under vandhanen uden at tage skade. Har du et ur, som f.eks tager vand ind, hvis det kommer under vandhanen, så er det med sikkerhed falsk. Så prøv evt at tjekke om uret er vandtæt, da det er en god indikation på, om det er ægte.
Dag + dato = falsk Rolex ur
Du finder ingen Rolex modeller, hvor du både finder ugedagen og datoen angivet i urskiven. Mange Rolex kopier har dette, hvilket er et tydeligt tegn på, at uret ikke er ægte. Rolex viser altid kun datoen!
Ud over disse meget generelle tegn, så er der selvfølgelig en masse skjulte tegn, som en autoriseret forhandler kun kender. Derfor er professionel hjælp altid en fordel, også selvom det koster lidt.
Pas på “Frankenstein Rolex” ure!
Du sidder sikkert og undre dig, for Rolex har ikke lavet en model kaldet Frankenstein. Men Frankenstein er en intern betegnelse i urverdenen, for et ur som både består af ægte og falske dele.
Typisk er alle de dyre dele, så som selve mekanikken mm falske dele. Men ved at gemme det bag f.eks en ægte urskive mm, så kan man snyde langt de fleste mennesker, ja selv Rolex kendere bliver snydt.
Ideen bag disse Frankenstein ure er, at gøre et billigt ur med lidt ægte Rolex reservedele til et dyrt ur, og der er rigtig mange penge at tjene for svindlerne, som laver disse. Derfor må du aldrig kun gå efter en ting på uret, og vurdere ægteheden ud fra det. Du skal vurdere uret som helhed, og det kræver at du tager en masse andre ting ind over!
Sådan køber du et brugt Rolex ur uden at blive snydt
Det letteste er altid at besøge den autoriserede Rolex forhandler, som typisk har et eller flere brugte ure til salg. Køber du uret ved forhandlere, så kan du sove trygt om natten, da du ved det er 100% ægte.
Er du den lidt mere vovede købmand, som gerne vil have et endnu billigere ur, så gælder det i den grad om at være på vagt, da der er tale om meget dyre ure, og en fejl kan blive en meget dyr fornøjelse.
Herunder er en tjekliste, som du kan bruge, når du skal købe et brugt Rolex ur.
1. Køb ALDRIG et Rolex ur uden kvittering
2. Får altid en frisk vurdering af uret inden du køber det. Betal hellere de 750-1000 kr det koster, og vær sikker på uret er ægte
3. Køb aldrig et ur på gaden eller online. Køb kun Rolex face to face, da der let kan manipuleres med billeder, kvitteringer mm
4. Køb aldrig et Rolex udenfor Europa, med mindre du kender meget til uret. Chancen for at blive snydt er enorm
5. Køb aldrig et Rolex ur, som er så billigt, at det lyder for godt til at være sandt. I 99,99% af tilfældende er det nemlig falsk
6. Før du køber et Rolex ur, så sæt dig ind i urmodellen, så du kender til de mest basale ting om uret
Autoriserede forhandlere, så som Klarlund.dk, kan tjekke et Rolex ur, og dermed give en garanti for, om det er ægte eller ej. De tager typisk et gebyr for denne service, da de er nødtil at åbne uret og tjekke selve urværket. Men pengene er givet godt ud, da du så er sikker på, at du ikke betale mega overpris for noget fake lort.
Kan forhandleren eller det lokale værksted ikke fastslå, om uret er ægte eller falsk, så sendes det ned til Rolex i Schweiz, som tjekker det. Du skal dog være opmærksom på en ting. Viser uret sig at være falsk, så vil Rolex fjerne alle mærker, logoer eller andet som krænker deres varemærke, før de sender uret tilbage til dig. Dvs de sliber typisk Rolex logo og navnet mm ud af uret, så andre ikke kan blive snydt.
En del danskere oplever dette hvert år, og det er altså en risici, som du løber, hvis du vil have uret tjekket.
Nu skulle du meget gerne have nogle redskaber, så du ikke bliver snydt og betaler overpris for et fake ur. Husk det er aldrig en fallit erklæring at søge professionel hjælp, så gør det inden du handler! Det er nemlig tit for sent efter, og så kan du have betalt en mindre formue for noget, som du kunne have købt til et par hundrede kroner i Føtex 🙂
Skriv et svar