Vi kender alle reglerne, hvis vi køber varer i EU. Der har varerne fri bevægelighed, hvilket betyder at der er ingen forhindringer i form at told, moms eller andet. Enkelte varer bliver dog pålagt afgifter, som gælder i forhold til det land, som du bor i. Men det er heldigvis en meget begrænset, hvilke varer det omfatter.
De store varekategorier som f.eks elektronik, tøj, accessories, solbriller, sko, CD´er & DVD´er, parfumer, kosmetik, solbriller, tasker, bøger, PC spil & konsol spil mm er IKKE pålagt nogen former for afgifter. Spiritus og cigaretter er blandt de varer, som der bliver pålagt told, moms og importgebyr, også selvom disse købes indenfor EU!
Du skal dog være opmærksom på, at nogle af de små øer omkring England ikke er med i EU, og derfor vil du blive pålagt moms og evt told, hvis du køber derfra. Derfor er det meget vigtigt, at du tjekker, hvor firmaet bag webshoppen er beliggende. Det er ikke nok at konkludere, at et LTD firma har hjemme i UK.
Toldreglerne!
Køber du varer udenfor EU, så lyder reglerne som følgende:
- Koster varen INKL. porto under 80 kr, så er du fritaget for moms, told og importgebyr. Dvs dit brev eller din pakke slipper igennem tolden uden ydeligere omkostninger. Men husk at de 80 kr er INKL PORTO!
- Koster varen INKL. porto mellem 80-1.150 kr, så skal du betale 25% i moms af beløbet + et importgebyr på 160 kr. Importgebyret er et fast gebyr, som ikke ændres uanset, hvad din vare har kostet i købspris.
- Koster varen INKL. porto over 1.150 kr, så skal du først betale told (%-satsen afhænger af vare typen), derefter 25% i moms + 160 kr i toldgebyr.
Link til toldsatserne fra SKATs hjemmeside (kræver du ved lidt om, hvor dit produkt høre hjemme). Link til simpel oversigt over toldsatserne.
Du skal nøje overveje, om det virkelig kan betale sig, at handle i f.eks USA, hvis din pakke bliver taget i tolden. For du får nemlig ikke pakken udleveret, før du har betalt. Og du kan ikke tøre den ekstra regning af på afsenderen. Vi har lavet et regnestykke herunder, som viser, at besparelsen i USA kan blive minimal, hvis din pakke bliver taget i tolden.
Et par Diesel jeans til 600 kr. inkl. porto.
Told: 12% af købsprisen 600 kr = 72 kr.
Moms: 25% af købsprisen på 600 kr + tolden på 72 kr (samlet 672 kr) = 168 kr.
Importgebyr: = 160 kr.
TOTAL opkrævning = 400 kr.
Dvs at du skal betale ydeligere 400 kr for at få dine nye Diesel jeans til 600 kr. De kommer derefter samlet til at koste dig 1000 kr, og besparelsen i forhold til et køb i EU, er dermed meget mindre. Dertil kommer, at din reklamationsret ligger i USA. Så går dine nye jeans i stykker, så skal de sendes til USA, hvis du vil klage!
Få en vare sendt som gave
At få sine vare sendt som en gave, er et gammelt trick, som desværre ikke rigtig virker mere. Tidligere slap man nemt igennem med denne metode, men efterhånden som handlen udenfor EU er eksploderet, så er tolderne blevet meget mere opmærksomme på dette trick. Du kan dog være heldig, at det stadigvæk virker, men i langt de fleste tilfælde, så ender du med samme regning, som hvis den var sendt som et køb.
Du kan risikerer, at skulle dokumentere, at du er i familie med afsender. Og det kan altså være meget svært, hvis afsender f.eks er et firma. Selvom der står en person som afsender, så kan det stadigvæk være svært at bevise, og det vil kræve en masse tid.
En gave diffineres som, en pakke sendt mellem to private personer, hvor der ikke er penge involveret mellem disse. En lidt flydende diffination, men det er altså denne, som toldmyndighederne arbejder efter. Det er også derfor, som beskrevet ovenfor, at pakker med firmaer som afsender, ALDRIG kan diffineres som en gave!
Reglerne omkring gaver sendt fra et land udenfor EU!
Går din pakke ind under reglerne om gaver, som er sendt fra et land udenfor EU, så gælder der nogle særlige regler.
- Har gaven en værdi under 340 kr, så er du fritaget for moms, told og importgebyr. Dvs du modtager din gave uden ydeligere omkostninger.
- Har gaven en værdi mellem 340-1.150 kr, så skal du betale 25% i moms af beløbet + et importgebyr på 160 kr. Importgebyret er et fast gebyr, som ikke ændres uanset, hvad værdien af gaver er.
- Har gaven en værdi over 1.150 kr, så skal du først betale 2,5% i told, derefter 25% i moms + 160 kr i toldgebyr.
Punktafgift? Hvornår skal det betales?
Varer som er omfattet af punktafgifter, som kort berørt tidligere med spiritus og cigaretter, skal betales uanset om du handler i EU eller udenfor. Herunder følger en liste over, hvilke varer der er omfattet af reglerne:
- Drikkevarer med alkohol, fx spiritus, vin og øl
- Kaffe og te, herunder også pulverkaffe
- Sodavand og andre læskedrikke
- Mandler, hasselnødder, jordnødder og lignende nødder
- Chokolade, lakrids, bolsjer og andet slik
- Kakao
- Cigaretpapir, skrå og snus
- Tobaksvarer som f.eks cigaretter, cigarer og røgtobak
- Batterier (lukkede NiCd-batterier)
- Plast eller papir bæreposer med hank
- El-pærer, lysstofrør og neonrør
- Tallerkner, bestik, kopper og andet engangsservice
- Kul og energikoks
- Mineralolieprodukter som f.eks benzin, dieselolie og fyringsolie
- Mineralsk fosfor i foderstoffer
- Bekæmpelsesmidler (pesticider)
- Vækstfremmere og antibiotika
- mm. Kontakt evt SKAT for en komplet liste, eller hvis du mangler informationer eller hjælp angående punktafgifter!
Må alt importeres til EU?
Svaret er kort og godt nej. Der er rigtig mange varer, som ikke må importeres til EU af flere grunde. F.eks er medicin, slankeprodukter og doping nogle af de varegrupper, som er forbudt. Rigtig mange slankeprodukter indeholder stoffer, som ikke er lovlige i EU, og derfor er produkterne heller ikke lovlige at importere.
Køber du et ulovligt produkt udenfor EU, og bliver pakken taget i tolden, så får du den under ingen omstændigheder udleveret. Du risikere at få en bøde, og derefter ryger varen til destruktion. Der er meget skrape krav ved import af nogle varetyper, herunder medicin og slankeprodukter, som der skal overholdes. Reglerne er ikke til diskussion, og du kan ikke sige, at du ikke kendte reglerne. Derfor skal du nøje undersøge, om produkterne er lovlige inden køb, da du ellers risikere at skabe problemer for dig selv, samt at spilde en masse penge og tid. Det samme gælder, hvis du køber falske varer i større mængder. Kan det forsvares, at de er til eget forbrug, så er der ingen problemer. Men køber du 3-4-5-100 stk af det samme produkt, så går det ind under import af falske varer, og du risikere at skulle betale en bod for krænkelsen af varemærket.
Er du i tvivl, så kontakt ALTID SKAT inden køb. De kan besvare alle dine evt spørgsmål, og dermed undgår du problemer.
Skriv et svar