Ingen mennesker er perfekte, og vi kan alle begå fejl. Men der er stor forskel på den måde, som en fejl håndteres på, og når det gælder ophavsretskrænkelser, kan dette have en enorm betydning for udfaldet af krænkelsen. Det er altså de små ting som afgøre, om udfaldet bliver lidt dyrt eller meget dyrt. Og et er faktisk relativt simpelt, hvis blot du gider tænker dig om i situationen.
I dette indlæg kommer jeg med mine bedste råd og tips til, hvordan du håndterer situationen, hvis uheldet er ude. Alt i dette indlæg stammer fra egne erfaringer, når folk har kopieret og stjålet tekster eller billeder fra mit firma eller fra firmaer, som jeg har assisteret i sager, hvor der var en krænkelse. Du får altså mine råd, og det er ikke sikkert, at du er enige i dem alle, men du kan anvende dem, som du finder brugbare, og springe de råd over, som du ikke mener kan anvendes.
Ophavsretskrænkelse af tekst eller billed
Inden vi går i gang med selve indlægger, er det måske vigtigt at slå noget fast. Det er og bliver ulovligt at kopiere og stjæle billeder eller tekster fra hjemmesider, med mindre du har fået tilladelse af ejeren af billedet eller teksten.
Vælger du alligevel at kopiere et billed eller en tekst, er dette en overtrædelse af ophavsretten. Vælger ophavsretejeren at gå videre med sagen, kan vedkommende kræve en kompensation og bod for din krænkelse. Beløbets størrelse afhænger af, hvor mange billeder / hvor meget tekst du har kopieret, samt hvor stor en skade kopieringen har skabt.
Billeder koster typisk 2-4000 kr pr stk, hvis du kopierer disse uden tilladelse.
Tekst er svære at prissætte, da det afhænger af tidsforbruget til research samt udfærdigelsen af teksten, samt hvor store skader kopieringen har forårsaget i f.eks Google eller andre søgemaskiner. Dertil kommer kompensationen for uberettiget anvendelse.
Du finder ophavsretsloven her, og det er §1 samt §83, som er interessante, når det gælder krænkelser.
Sådan mindsker du kompensationen eller skaderne ved at bryde ophavsretten
Jeg har i de seneste år haft en hel del sager, og jeg kender desuden en masse andre firmaer, som har været hårdt ramt. Derfor ved jeg, hvordan den krænkede tænker, og det er ud fra disse tips og tricks, at denne liste med gode råd er skrevet. Det er ikke sikkert, at alle rådene kan anvendes i alle sager, men du kan med sikkerhed anvende de fleste, og dermed minimerer den økonomiske kompensation samt skaderne efter en bommert.
1. Dialog fra starten af!
Den største fejl du kan gøre, er at ignorere en mail eller et brev fra den virksomhed/person, hvor du har kopieret et værk fra. Det kan godt være, at du har fjernet teksten/billedet fra din hjemmeside, hvilket også er første og vigtigste skridt, men efterfølgende stilhed er bare mega dumt. Modparten føler sig krænket, og hvis du derefter vælger at ignorere mails, breve eller tlfopkald, så hælder du bare meget mere benzin på et allerede meget tændt på. Med andre ord gør du vreden og ønsket om hævn større.
Det kan f.eks betyde, at modparten er klar til at gå meget længere med sagen, end denne havde tænkt sig fra start, eller at det bliver meget svære at indgå et forlig, fordi modparten ønsker fuld kompensation pga din ophavsretskrænkelse og opførsel.
Så dialog, dialog og dialog. Og husk at være YDMYG og VENLIG! Også selvom tonen fra modparten kan være hård og meget ligeud.
2. Giv en begrundelse
Når ens tekst eller billed er blevet kopieret, sidder man tit som et stort spørgsmålstegn og tænker HVORFOR? Her er det vigtigt, at du som krænker besvare dette spørgsmål.
Hvis din modpart skriver gode tekster eller tager gode billeder, er du næppe den første, som har kopieret uden tilladelse. Derfor skal du ikke bruge de dårlige og klassiske undskyldninger, som er listet herunder:
- Jamen det var en praktikant, som ikke vidste bedre. (Yeah right. Hvem giver en praktikant disse beføjelser?)
- Det var min webmaster, som gjorde det uden min viden. (Yeah right. Skulle han bare selv have fået den ide, at den tekst eller det billed skulle indsættes på siden?)
- Det var vores nye ansatte, som lige er startet imorgen. (Yes yes tro på det…)
- Jamen den tekst har vi slet ikke sat ind på siden, så jeg ved ikke, hvorfra den kommer. (Sikkert ikke mester, men den er på din side = dit ansvar.)
- Min side er blevet hacket!!! (Yeah right Mr. Hvilken hacker optimerer en side med tekst og billeder? Han må være a one of a kind!)
- Jeg vidste ikke, at det var din tekst. (Øøøhhhh hvorfor ligger den måske på mit domæne?)
- Ophavsretten gælder kun ved trykte tekster og billeder. (Okay du skulle vist læse ophavsretsloven en gang eller tyve mere)
- Osv
Det er slidte klicheer, og ingen tror rigtig på dem. Så drop dem, og skriv sandheden, og følg denne op med punkt 3.
3. Giv et komplement
Det her er det mest luskede og ærlige råd, som du får fra min side, men det virker HVER GANG! Anvender du dette, vil modparten få sympati med dig, også selvom det er dig, som har været en klovn.
Det er vigtigt, at du udfører dette råd på en naturlig måde, da det ikke skal virke totalt unaturligt og falskt. For så kan effekten være den modsatte!
Men giv et eller flere komplimenter. Her skal du rose teksten eller billedet, og sige at det passede perfekt ind på din side, fordi bla bla bla. Alle mennesker elsker ros, og det er bevist, at hvis du roser et andet menneske, så kan dette menneske ubevidst allerede godt lide dig.
Med dette trick kæler du for menneskets ego og trang til opmærksomhed, og det virker hver gang. For hvem kan være hård og ond overfor en, som lige har rost en for en tekst eller et billed. Det er meget få, som kan dette. Og det kommer til din fordel, når du har kopieret deres værker.
4. Tilbyd et link eller en kildeangivelse
Det her skal du absolut ikke gøre som det første. Men når dialogen er igang, kan du evt foreslå, at teksten forbliver på dit site, mod at du linker tilbage til den krænkedes side via et link og en kildeangivelse.
En del hjemmesideejere vil nok takke ja til dette, og det kan være en fordel for begge parter, hvis det gøres korrekt.
Du skal dog overveje, hvilke konsekvenser/påvirkning det kan have for din side i Google, men det er en god mulighed.
Og her skal jeg lige skynde mig at tilføje, at det gælder ikke at fjerne linket efter f.eks 1 eller 3 mdr. I det øjeblik du fjerner linket og kildeangivelsen, som der er aftalt, der krænker du påny ophavsretten, og denne gang kan modparten dermed taksere dig for 2 krænkelser! Derfor skal du nøje overveje, hvordan og hvorledes du vil håndtere dette, både nu og i fremtiden!
5. Foreslå et forlig
Alt for få krænkere foreslår dette tidligt i processen, før en evt retsag (små sag) er anlagt. Hvis du vil tjene dine egne interesser, så lav et forlig fremfor at kontakte en advokat. Måske ved advokaten en masse om jura, men jeg tvivler stærkt på, at nogen advokater kan redde nogen ud af en ophavsretskrænkelse. De kan måske få nedsat godtgørelsen, men er det godt nok? Prøv at tjekke dette regnestykke.
Vi opfinder en fiktiv sag, hvor krænkeren kræver 40.000 kr. Beløbet er vel dokumenteret, og der er bilag fra andre domme i lignende sager.
En god advokat kan måske få beløbet ned i 28-30.000 kr. En besparelse på 10-12.000 kr. Her jubler de fleste, men men men… Din advokat arbejder ikke gratis!
Hvis der f.eks i sagen skal udarbejdes 2 svarskrifter, 1 dublik, 1 forberedende tlfmøde og en retsag, så vil tidsforbruget til alt dette hurtigt løbe op i 15-20 timer løst fastsat. Men lad og sige 10 timer, bare for at være ultra konservative og effektive.
10 timer a 1.500 kr = 15.000 kr i advokatomkostninger. Dertil kan du lægge sagsomkostningerne, som du også skal betale som tabende part i sagen. Ergo vil du med den mest effektive advokat ende med at betale mere, end den modparten har krævet.
I min verden er det dårlig købmandsskab. Havde du derimod tilbudt modparten 28-30.000 kr tidligt i forløbet, før tidsforbruget blev stort, og alle omkostningerne til advokaterne kom, ville de fleste takke ja, og sagen var lukket der.
Derfor er det vigtigt, at du holder en god dialog med modparten, da det vil gavne dine muligheder for et godt forlig!
Opsummering af de gode råd
Har du krænket nogen, som følger disse råd, ja så har du kort og godt en tabersag. Spørgsmålet er mere, hvor stor en udgift denne sag skal være. Her kan du selv proaktivt spille en stor rolle, og du kan ligeledes selv påvirke sagen i en retning, som gavner dig. Men det kræver, at du erkender fejlen tidligt i forløbet, og at du er indstillet på, at sagen skal løses uden om domstolene.
Alle disse råd er skrevet ud fra mine egne erfaringer med et hav af sager om krænkelse af ophavsretten, samt med erfaring fra flere andre sager, hvor jeg har hjulpet og rådgivet den krænkede part.
Rådene er skrevet ud fra de følelser, som den krænkede sidder med, og hvis du tvivler på det, kan du altid prøve at spørge en, som er blevet kopieret. Selvom det er et klap på skulderen, er det de færreste, som i øjeblikket anser det for det. De er sure og irriteret over, at nogen kopierer et stykke arbejde, som de har langt mange kræfter og timer i.
For mig eget vedkommende, har især Arganolie-FAQ.dk og Info-Om-Arganolie.dk været to domæner, som er blevet kopieret i stor stil, desværre.
Not Allowed er specialister indenfor krænkelser af billeder, illustrationer og tekster. Ønsker du ikke selv at føre din sag, eller ønsker du en specialist til at forsvarer dig i sager, hvor du har krænket andres ophavsret, er du velkommen til at kontakte Not Allowed for en uforpligtende vurdering og tilbud.
Kontakt Not Allowed på Info@Not-allowed.dk
Har du spørgsmål eller kommentarer, er du velkommen til at skrive disse i kommentarfeltet herunder 🙂
Kopieret en tekst, et foto eller et billed - Hvad gør jeg?,
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/zzm.dk/public_html/wp-content/plugins/gd-star-rating/code/blg/frontend.php on line 705
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/zzm.dk/public_html/wp-content/plugins/gd-star-rating/code/blg/frontend.php on line 574
Jeg har aldrig, hvad jeg ved fået kopiret en tekst, men jeg skriver også som en 3 klasses elev…. 🙂
Der er ingen tvivl om at det i dag er et kæmpe problem og det sikkert ikke bliver mindre i fremtiden.
Held og lykke med sagerne.
Kommer vi snart til at høre historien om ZZ trading?
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/zzm.dk/public_html/wp-content/plugins/gd-star-rating/code/blg/frontend.php on line 705
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/zzm.dk/public_html/wp-content/plugins/gd-star-rating/code/blg/frontend.php on line 574
@Thomas
Jeg beklager det sene svar, men WP svigtede lige, da jeg ingen mail har fået om din kommentar.
Du kan bruge Google, hvis du vil undersøge, om dine tekster er blevet kopieret. Det er Google ret god til at afsløre. Men du har ret i, at det er et problem, og det er et problem, som er stigende!
Jeg har skrevet dit forslag på listen over mulige fremtidige indlæg, selvom jeg dog synes, at det er en af de lidt mere kedelige, da der ik er super meget spændende at fortælle. Men jeg skal da gerne skrive et, hvis det har interesse 🙂
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/zzm.dk/public_html/wp-content/plugins/gd-star-rating/code/blg/frontend.php on line 705
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/zzm.dk/public_html/wp-content/plugins/gd-star-rating/code/blg/frontend.php on line 574
Hej. Ved godt oplægget er gammelt, men prøver nu alligevel. Hvis en webshop plaster sin webshop til med produktbilleder udelukket fra Google, så kan han gøre det som han vil ind til ophavsmændene “fanger” ham. Hvis det er tilfældet, så kan ejeren af webshoppen forsætte med at “snyde” hans kunder med hans billeder?
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/zzm.dk/public_html/wp-content/plugins/gd-star-rating/code/blg/frontend.php on line 705
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/zzm.dk/public_html/wp-content/plugins/gd-star-rating/code/blg/frontend.php on line 574
@Nick
Ja du har helt ret, man kan sagtens kopiere andres fotos, uden at det har nogen konsekvens.
Du kan sammenligne det lidt med at køre for stærkt. Du får også kun en bøde, hvis politiet fotografere dig eller fanger dig, mens du slipper, hvis de ikke gør.
Det samme princip gælder ved fotos og ophavsret 🙂