I sommers læste jeg dette indlæg fra Lars Holdgaard, læs det her, hvor Lars fortæller, hvorfor du IKKE bør starte en webshop. Jeg er ikke uenige i det generelle i det indlæg, da det vil være selvmord at starte en ny stor tøjshop, som skal konkurrere med Stylepit (tidligere Smartguy), en shop der skal slå SAXO mm. Det kan kun lade sig gøre, hvis du har rigtig mange millioner i ryggen, samt en god ide til, hvordan det evt kan gøres anderledes. Mødre bør også revurderer, om de egentlig skal starte en webshop med børnetøj, for markedet er presset, og der er rigtig mange spillere om et begrænset marked. Så her er jeg igen enig i, at den type af webshop måske ikke lige er vejen frem. Men der stopper min enighed med Lars også, da jeg mener hans tilgang er alt alt alt for firkantet og unuanceret.
Derfor vil jeg i dette indlæg komme med mine forslag til, hvorfor du BØR starte en webshop, for der er faktisk mange gode grunde!
1. Du har aldrig arbejdet med online ting før? Og hvad så?
Har du nogensinde hørt om en person, som var den bedste til noget, første gang vedkommende prøvede det? Vi kan måske nævne et par enkelte autister, men for den almene borger, så sker det bare aldrig. Eller jo det sker tit for studerende, som lige er blevet færdigt med deres studie, eller som lige er blevet udlært, og nu er de verdens mestre i teoretisk viden og know how. De kan alt med munden, men når det gælder den praktiske tilgang, så er de langt fra den verdens mester, som de gerne vil give indtryk af. Jeg er sikker på, at du kender typen, og hvis ikke, lucky you 😉
Rom blev ikke bygget på en dag, og hvis du aldrig har arbejdet med hjemmesider før, men blot har læst en masse teoretisk, så se dette som din store mulighed for, at du endelig kan prøve teorien af i praksis. For her vil du opleve, at meget lyder relativt simpelt, når det er teoretisk, men det er langt mere kompliceret og svært, når det skal føres ud i livet.
Ud over at teste dine egenskaber af, får du også mulighed for at udfordre dig selv på en måde, som du aldrig ville kunne, hvis du ikke havde en webshop.
Lektion 1. Hvis du mener, at det er denne vej, som du gerne vil gå, og hvis du vil teste dig selv af praktisk, så hop ud i det, dog bør du undgå de brancher og nicher, hvor der er alt for hård konkurrence.
2. Alt går imod giganterne, og det er din fordel!
Det er korrekt, at mere og mere salg går mod giganterne, og det er vist en naturlig udvikling, hvilket også ses offline. Her har f.eks Dansk Supermarked slået indkøb sammen for Netto, Føtex og Bilka, samt strømlinet de 3 butikstyper varer, så de opnår stordriftsfordele. Det samme kan ses indenfor alle andre brancher, hvor der sker konsolideringer, fordi giganterne konstant skal øge omsætningen og indtjeningen.
Men selvom tingene går den vej, så behøves det absolut ikke være en ulempe for dig. Tværtimod!
Når de store bliver endnu større, bliver deres organisation tilsvarende større, dvs der bliver længere og længere mellem ledelsen og den enkelte medarbejder, hvilket igen betyder, at evt kommunikation går langsommere. Derfor er disse giganter sjældent first movere, hvilket er din fordel!
Finder du et produkt i Asien, eller laver du din eget produkt, kan du sagtens udkonkurrerer disse giganter. Først og fremmest kan du med din shop være ekstremt niche orienteret. Dernæst kan du både lave guides, videoer, artikler mm, langt før disse giganter får øje på dit produkt. Er du ligeledes ikke grådig, dvs tager en absurt høj pris, så vil du allerede fra starten af gøre markedet for dine produkter relativt uinteressant.
Hvis du ligeledes, når at blive en ekspert indenfor dit felt, vil mange kunder søge mod dig, fremfor giganterne, fordi du har meget mere know how og viden på din shop, end de nogensinde får, fordi de har så mange produkter.
Lektion 2. Find en niche, og bliv den førende indenfor den niche, så har du en fair chance mod giganterne, også selvom de har flere medarbejdere, større volumen og flere penge!
3. En webshop kræver mange skills, og hvad så?
Det er korrekt, at en webshop kræver mange færdigheder idag, fordi det at drive shop er blevet meget omfattende. Men i stedet for at se dette som et problem, bør du i stedet se det som en udfordring. For helt ærligt, ingen er verdensmester i alt, og sådan er det også i andre startups.
Du bør vende dette til din fordel, fremfor at gøre det til et problem. Og hvad mener jeg så med det? Jo gør det du er bedst til, og hyr nogle til det andet. Og så fokuser på det, som du er god til, og bliv stille og roligt bedre til de ting, som du måske ikke er den bedste til. For nettet er fyldt med masser af viden og know how omkring at drive webshop, så fordi du ikke kan det hele fra dag et, kan du nemt lære det hen af vejen.
Fordelen for dig er også, at du ikke er groet fast i nogle rutiner i en branche. Dvs du har mulighed for at gøre tingene anderledes og på en ny måde, og det er hverken dumt eller forkert. Det kan måske ligefrem gå hen og blive din fordel!
Da jeg startede Cosmos Co var fokus også på det, som jeg var god til, nemlig formidling af viden, og det sket i en branche, som var meget old school og fastgroet i nogle rutiner, som jeg ikke kendte til. Derfor gjorde og gør vi en masse ting, som er anderledes i forhold til mange af de etablerede konkurrenter, men det har altså ikke været en ulempe, nærmest tværtimod! Vi er blevet førende indenfor en masse områder, hvor konkurrenterne idag er lysår bagud, og selvom det ser godt ud, fortsætter vi for fulde hammer fremad!
Faktisk er min oplevelse, at nye i en branche ofte bidrager med en masse godt, også selvom de ikke er nørder, og det er ligeledes hos disse, at de mest ægte og ærlige historier bliver fortalt. For her er man ligetil, og her møder man kunden i øjenhøjde, hvorimod mange store firmaer, der er kunder nogle man hurtigt skal have ekspederet videre, så man kan få besvaret eller serviceret flere!
Mit råd er derfor, at du ikke skal blive bange eller forskrækket over, at du måske sucks til SEO eller nyhedsbreve, men derimod tage det som en udfordring, hvor du i processen både kan lære en masse omkring dig selv,men også omkring det at drive firma. For det sætter dine evner og hjerne på spidsen, når du bliver udfordret, eller hvis der opstår en problemstilling, og det er i disse situationer, at du kan vise, at du kan dit shit!
Lektion 3. En webshop kræver skills, men Rom blev ikke bygget på en dag, og du kan med tiden sagtens opnå alle disse skills, eller ihvertfald mestre en del af dem!
4. Dine konkurrenter har masser af ansatte!
Se lige præcis det punkt, kan jeg faktisk ikke forstå, at Lars sætter som en ulempe! Masser af ansatte = masser af lønomkostninger = meget følsom overfor udsving eller nedgang. I min verden er det faktisk en fordel, at du kun er en eller få i dit startup, fremfor en masse der skal tjene til dagen og vejen. Og ja mange ansatte kan skabe mere, og dermed give en højere omsætning, men omkostningsniveauet er også bare meget højere på alle parametre. Det kræver mere inventar, der er flere sygedage, det kræver større kontor, det kræver en bedre beliggenhed mm.
Når du starter op, kan du reelt starte op fra en kælder eller en lejlighed, og du kan dermed spare en masse i især husleje og andre relateret omkostninger, som hver måned tager en bid af din likviditet. De sparede penge har du derimod mulighed for at investere i din virksomhed, hvorved du kan opnå en hurtigere vækst i omsætning og overskudsgraden.
Er du smart udliciterer du nogle af de ting, som du ikke er god til, hvorved du har masser af tid til at fokusere på de opgaver, som ligger indenfor de områder, hvor du er skarp eller skarpest.
Lektion 4. Dine konkurrenter har måske mange ansatte, men lige præcis derfor, er de hverken fleksible eller ligeså hurtige til at skifte om. Det er din fordel i en verden, hvor alt er under konstant udvikling. Gør konkurrenternes størrelse til din fordel!
5. Hvad skal jeg sælge?
Se det er faktisk først i punkt 5, at jeg begynder at være en smule kritisk, ligesom Lars også er det. For det er korrekt, at du næppe skal starte en tøjwebshop, fordi det er svært at konkurrere med Smartguy – Stylepit, Zalando mm. Det er ligeledes også dumt at starte en online boghandel, som dækker over alle genre ala Saxo. Det er også svært at starte en børnetøjs webshop eller en shop med mobiltilbehør, fordi markedet er godt mættet, og konkurrencen er hård. Men igen der er ingen regler, uden at der er en undtagelse.
Mit bedste råd er, at du selv forsøger at finde en niche eller skaber en niche, hvor du kan sælge nogle produkter. Der er to måder at gøre det på. Enten via en hjemmeside, hvor du er first mover, og dermed kan skabe en forretning her og nu, med et stort salg, dog i en afgrænset periode. Et godt eksempel på dette er f.eks black mask eller water speakers, som var produkter, som hittede voldsomt i en begrænset periode. Et andet eksempel er at følge trenden, og lave en shop med de produkter, som er hotte her og nu. Der er f.eks Loom Bands et godt eksempel på en trend, som boomer pludseligt, men som også dør ud hurtigt.
Den anden måde er at lave en shop, som skal vokse og på sigt blive større. Her er alle niche webshops et godt eksempel, f.eks kunne jeg nævne mine egne to shops Customfit.eu, hvor der kun sælges designer solbriller, samt Cosmos Co, hvorfra der kun sælges naturlige kosmetik- og plejeprodukter. Begge er webshops i et nichemarked, hvor der satses på den længere bane, og hvor man bør kunne forvente at vokse fremadrettet, også selvom der findes store solbrille webshops i især England og Italien. Og indenfor kosmetik er der Niceahair, men selvom de gør det godt, så er der også plads til os, hvis vi bare målretter os.
Derfor skal du allerede fra start gøre op med dig selv, hvordan og hvorledes du vil opbygge din forretning op, da udvælgelsen af produktet har stor indflydelse på dette. Et godt sted at lure er Alibaba eller lignende sider, hvor du hele tiden kan følge med i trends og tendenser fra hele verden, og hvor du finder alle produktnyhederne før de kommer til salg i Danmark.
Lektion 5. Vælg et produkt i en niche, og sælg kun produkter, som du selv kan stå indenfor rent kvalitetsmæssigt. Læg en strategi for, om du vil lave en her&nu trendbaseret webshop, eller om du vil lave en webshop med produkter, som også sælges på langsigt.
Konklusion
Jeg synes, og det er min personlige mening, at Lars har en meget sort/hvid tilgang til det at drive shop, og at rådet med ikke at starte en webshop er set ud fra en meget firkantet vinkel, hvor der kun tages udgangspunkt i få brancher. For verden er ikke sort/hvid, og nettet giver dig mange muligheder for at starte en webshop i en branche eller niche, hvor der endnu ikke findes andre. Måske bliver nicherne færre og færre, men de findes stadigvæk.
Hvis du i fremtiden gerne vil arbejde med f.eks SEO, Adwords, markedsføring online eller lignende, kan jeg kun på det kraftigste anbefale, at du kaster dig ud i et projekt, før du slår dig ned som f.eks konsulent. Alt for mange konsulenter har svært ved at sætte sig i kundens sted, fordi de aldrig selv har været der. De kender hverken tankerne bag handlingerne, og de kender helle ikke det pres, som man er under, når man driver en webshop. Derfor er det godt, hvis du selv har haft fingrene nede i mulden, hvor du selv har prøvet at tage alle de svære beslutninger, og samtidig selv har testet dine egne strategier af.
Det kan så godt være, at du hverken bliver millionær eller tjener penge på din shop, men du vil med sikkerhed have lært en masse, og være en masse erfaringer rigere, som du kan tage med videre på din rejse i livet. Og det er erfaringer, som du hverken kan læse dig til eller købe dig til.
Så se det at starte en webshop som en uddannelse, hvor du på egen krop tager alle de tæsk, som andre også må tage, og hvor du lærer at tænke og handle som en shopejer.
Når det så er sagt, så skal jeg igen fraråde, at du kaster dig ud i et projekt, som allerede på forhånd er håbløst eller meget svært. Hvis du vil starte en tøjwebshop, en webshop med mobiltilbehør eller en webshop med champagne og sprut, som er det nye sort, så skal du være forberedt på, at det kommer til at koste rigtig rigtig rigtig mange timer, før du bare går i breakeven. Du skal ligeledes være forberedt på, at det ikke er et arbejde, som du bare kan sætte til 8-16, og det er heller ikke et arbejde, hvor du kan melde dig syg, hvis du en dag føler dig lidt sløj, eller hvis du ikke orker at arbejde. Det er arbejde alle ugens 7 dage, og sådan er det idag at drive webshop som en lille spiller. Men det har også sine gode sider, og sin charme, hvis man blot indretter livet og tankegangen efter det.
Cecilie Villadsen har startet Americandreams.dk, som har stor succes med salg af tøj online, dog målrettet en bestemt niche. En af mine gode venner Jonas Olesen har startet Outletroom.dk, hvor han ligeledes på en lidt alternativ måde, sælger tøj til et niche. Begge er de i en branche, som alle fraråder, og alligevel formår de at have en forretning kørende.
Selvom dette er to eksempler på tøjshops, som er kommet godt fra start, er mit råd dog stadigvæk, at 99 ud af 100 holder sig fra denne branche, og i stedet forsøger at finde en anden niche, hvor de de også har en interesse for produktet. For arbejdet bliver meget nemmere og sjovere, hvis du har en passion for det du arbejder med, især i de lidt svære og trælse tider, som der altid vil komme!
Til slut vil jeg bare sige:
- Tænk dig om før du starter op, og find den rette branche/produkt
- Find et produkt eller en service, som du brænder for
- Sats kun dine egne penge i starten, dem har du råd til at miste, dvs ingen lån eller kassekredit
- Lav ikke projektet større, end du selv kan følge med. Dvs start små og lad det vokse stille og roligt, det vil du nyde meget mere senere hen
- Vær kreativ og giv ikke op, når du har modgang, det er her, du lærer aller mest
- Vær forberedt på, at du skal arbejde mange timer hver uge i meget lang tid, før du begynder at se resultater, med mindre du kan købe en masse trafik/ordre via Adwords eller FB markedsføring
Og husk du har intet at tabe ved at prøve, du har en masse visdom at vinde, som du aldrig ville få, hvis du bare læste en bog eller et blogindlæg som dette. Det er know how, som du kan bruge senere i livet, i andre projekter eller i andre stillinger i f.eks en af de store giganter.
Held og lykke med din webshop 🙂
Glimrende indlæg! Overraskende nok, synes jeg faktisk vi er ret enige.
Dit indlæg kan sagtens ses som en forlængelse af mine sidste tre punkter. Du anbefaler jo netop ikke at lave en SAXO klon, og sælge bøger på styksalg, men enten at se det som læring eller “lave noget nyt”.
Der er absolut ingen endegyldig sandhed, men det som vi nok kan blive enige om lige meget hvad: laver du en webshop, så skal du satme skille dig ud. Jeg synes Americandreams er et glimrende eksempel. Hun har netop ikke købt de nyeste martinique skjorter hjem, og forsøger at slå Zalando. Hun har lavet en niche, ved at gøre noget anderledes.
Godt indspark i debatten 🙂
@Lars Holdgaard
Ja vi er enige í en masse, dog er der også punkter, hvor vi måske ikke er helt enige. For man kan let lave en boghandel online, hvis bare denne er specialiseret indenfor en bestemt genre. Det kunne f.eks være krimi bøger eller en eller anden form for faglitteratur. Alle eksperter udgiver e-bøger mm, men hvorfor er der ingen, som samler alle SEO, Adwords mm bøger i en shop f.eks?
Min ide med indlægget var bare at gøre det hele lidt mere nuanceret, og måske prøve at skubbe lidt til debatten, som ofte har det med at være ret enssporet og formel. Det er kun fantasien, som sætter grænserne i dette game 😀
Hej
Alle skriver at man skal skulle sig ud, hvordan mangler noget mere konkrrt
@Peder Gundedtrup
Det er svært at beskrive det bedre, når det skal være generelt. Hvordan du skiller dig ud, afhænger meget af den branche, som du er i. Der er rigtig mange måder, det gælder bare om at være en smule kreativ 🙂
F.eks har jeg skrevet mange guides + lavet videoer til http://shop.cosmos-co.eu/da/ hvilket ingen af konkurrenterne havde eller har. Det er bare en måde, hvorpå jeg har adskilt mit firma fra konkurrenterne. Derudover har farvevalg, markedsføring, vareprøver, firma og koncept opbygning mm været måder, som vi har gjort meget anderledes, end alle andre i helse- og kosmetikbrachen.
Tak for dit interessante indlæg Morten.
Noget af det første jeg ser, når jeg googler “start en webshop ” er Lars Holdengaards indlæg.
Tror det indlæg stopper mange,derfor rart med et seriøst modspil.
Ingen tvivl om at Lars har succes ,med det meste han fortager sig.
Men men men, kan forstå Lars har meget med SAXO at gøre,.
Derfor kan jeg ikke tage førnævnte indlæg af Lars helt seriøst.
Endnu har jeg ikke en webshop, men måske en dag 🙂
Hilsen Tine
@Tine
Mange tak og godt du kunne bruge det 🙂
Lars har ret i nogle af hans pointer, men tænker man sig om, så er der stadigvæk store muligheder indenfor webshops, hvis man blot undviger de mest konkurrenceprægede nicher 🙂