At fejle, er at finde den rette metode
Arbejder du med content marketing eller lignende, ved du, at der er meget skrivearbejde forbundet med dette. Nogle outsourcer skrivearbejdet, det kan man med fordel gøre i brancher, hvor nettet er fyldt med informative artikler og viden. Her er pointen blot, at finde den rette og dygtige tekstforfatter, men det er en anden historie.
Er man derimod i en branche, som jeg f.eks er, hvor jeg var blandt de første i DK, som fik formidlet alle informationerne omkring f.eks argan olien, og hvor viden ikke altid var tilgængelig online, så er det straks svære at hyre eksterne til at skrive teksterne for en. Herudover elsker jeg selv at formidle den viden, som jeg har om de produkter vi sælger. En viden og tankegang, som kan være svær for andre at forstå og sætte sig ind i, hvorfor jeg selv skriver stort set alle teksterne på mine hovedsider.
En side fordel ved at skrive tekster er, at man faktisk lærer endnu mere om ens produkter, samt lærer sindsyg meget omkring alt det omkringliggende ved en produkter. Ting som måske ikke nødvendigvis har en direkte sammenhæng.
Det var i forbindelse med at skrive tekster, guides, artikler, samt opdatere ældre guides, artikler, produkttekster mm, at jeg løb ind i den klassiske fejl Content Marketing fejl!
At skrive eller ikke at skrive, det er spørgsmålet
Når man skriver meget, er det altid en god ide, at du udfordre dig selv. Som du måske hørte i podcasten med Mikael Rieck, hør den her, har jeg en god/dårlig vane med, alt efter hvem du spørger, at jeg altid gerne vil gøre mine artikler, guides mm bedre, end den bedste der findes pt.
Et godt eksempel er dette:
Min første lange artikel om argan olie, den er ved at blive opdateret, så læser du denne artikel efter August 2016, vil du ikke se samme forskel. Jeg forsøgte at være dybdegående, uden at det ødelagde de mange guides.
Den anden lange artikel om argan olie var denne, hvor jeg forsøgte at skrive om alt. Den bliver ligeledes løbende opdateret, hvorfor det kan være svært at se pointen, med mindre du tjekker siden i Archive.org.
Og den tredje lange artikel om argan olie var denne, hvor jeg forsøgte at overgå de to tidligere, samt benytte nogle tekster fra en tekstforfatter, som ikke lige levede op til mine krav.
Som du hurtigt kan se, overgår artiklerne hinanden. Både i viden, længde, omfang og formuleringer.
Problemet er blot, at hvis jeg, eller du for den sags skyld, hele tiden skal skrive og omskrive det samme mange gange, og du glemmer at udfordre dig selv, så rammer du før eller senere hen muren. Nemlig den der hedder skrivemuren! Jeg fik en skrive blokade…
Jeg kunne ikke tage mig sammen til at skrive…
Lad mig lige slå fast fra start, at skrive artikler er ikke verdens mest fede og spændende arbejde, jo når de er færdige, og folk kan bruge dem, eller de kan ændre noget i andres liv. Så er det fedt. Men selve skriveriet, det er sku lidt træls, og sådan har jeg altid haft det.
Men sidste efterår ramte jeg en skriveblokade. Det hang mig langt ud af halsen, at skrive tekster og artikler, og jeg kunne finde på 20 andre opgaver eller overspringshandlinger, for at slippe for de dumme artikler.
Dermed ikke sagt, at jeg intet fik lavet i de 2-3 måneder, hvor det var helt slemt, jeg fik bare ikke forfattet ret mange nye artikler desværre.
Det var helt slemt i December 2015, men efter en længere samtale med en gammel ven, fik jeg en ide. Hvis jeg ændrede mine arbejdsvaner, indstilling og skrivemåde, kunne det måske løse problemet.
Sådan løste jeg det!
Hvis du ikke har prøvet at ramme muren, er det måske svært at forstå, hvorfor det kan være svært at tage sig sammen, hvis man er kørt træt i noget. Derfor er det heller ikke sikkert, at du her og nu kan bruge disse råd til noget, men du kan så gemme dem til senere, når du oplever det samme, eller kører død i noget andet.
- Jeg ændrede min tankegang og tilgang til det at skrive. Fra at være noget træls og kedeligt, gav jeg mig selv udfordringer, når jeg skriver, det gør det hele meget mere spændende, og dermed udfordrende og sjovt
- Jeg ændrede tidspunktet, hvorpå jeg skriver artikler. Fra mine ueffektive tider på dagen, til de tidspunkter, hvor jeg er effektiv
- Jeg ændrede ligeledes måden, hvorpå der bliver researchet samt artiklernes indhold. På den måde bliver skrivedelen mere spændende
- Slutteligt begynder jeg i stedet at fokusere på fordelen ved artiklerne, nemlig at kunderne og de besøgende bliver glade, fremfor skriveprocessen. At have noget positivt i udsigte gør det ligeledes mere motiverende og spændende at skrive.
Som en lille side bonus, er jeg begyndt at variere arbejdsdagen, dvs jeg sidder f.eks ikke og skriver i 2-3-4 timer i træk, men derimod i kortere og mere intense tidsrum, der både gør skriveriet mere effektivt og sjovt. Læs mere om at arbejde effektivt her.
Dernæst er jeg begyndt at forberede artikler og tekster oppe i hjernen. Jeg går og gennemtænker, hvad, hvordan og hvorfor jeg vil skrive noget et par dage i forvejen, dermed falder skriveriet mig lettere, og det bliver sjovere at forfatte, fordi nu har jeg brugt tid på at tænke på det.
Jeg ved ikke, om du kan bruge ovenstående, men selve teorien omkring, at udfordre dig selv, samtidig med at det skal være sjovt, kan du sikkert benytte i mange andre sammenhænge, på den ene eller den anden måde. Det er ihvertfald metoder, som gør hverdagen lettere, og som gør selv surt og kedeligt arbejde mere spændende og sjovt.
Philip Løvland skriver
Jeg har det samme – i perioder flyder ordene ud over tastaturet, andre perioder skal man hakke sig igennem det – og når man først har forladt en guide/lang artikel/e-bog midtvejs er det godt nok svært at komme godt tilbage i den.
Hvordan har du lidt mere konkret gjort med dine 4 punkter – er det noget du vil komme lidt mere ind på – måske i et nyt indlæg? 😀
Morten skriver
@Philip Løvland
Ja jeg tror alle, som ikke er født med en forfatter eller journalist i maven, har det således, også fordi mange jobs idag er meget andet, end kun det at skrive tekster.
Ja i næste uge kommer, hvordan jeg har vinklet den del. Jeg blev nødtil at dele indlægget op i 2, ellers kom det til at sprede sig over alt for mange forskellige områder og tanker. Så der kommer en helt detaljeret forklaring i næste artikel 🙂