Hvad er Salt – havsalt?
De fleste mennesker tager salt for givet, men det er en stor fejl. Salt er nemlig utroligt vigtigt og hjælper vores kroppe med så mange ting, at man skulle tro det var løgn. Faktisk er salt livsvigtigt, og det er nødvendigt for os at indtage en vis mængde for at kroppen kan fungere ordentligt.
Noget andet, som man ikke ved, er, at salt faktisk også kan bruges til både hud- og hårpleje – og rent faktisk også til en lang række andre kosmetiske formål. Dermed er salt altså ikke noget, man bare sådan lige skal tage for givet. I realiteten er der nemlig mange ting, som salt kan hjælpe på. Heriblandt skæl i håret, mod vorter, mod myggestik og vi kan blive ved med at opremse i uendeligheder. Faktum er, at salt er uhyre interessant at se nærmere på, og vi vil i denne artikel forsøge at guide dig igennem alt det, der er vigtigst at vide om salt. Du finder også guides undervejs i teksten, der viser dig, hvordan salt bruges til pleje af hud og hår.
Generelt om salt
Først vil vi se lidt på noget generel viden om salt. For at kunne vurdere om salt er værd at bruge i dit specielle tilfælde, er det nemlig vigtigt, at du har en idé om saltets generelle funktioner, hvor det kommer fra, og hvad historien bag det egentlig er.
Salt er det ældste krydderi i verden. Det betyder, at mennesket har kendt til det i tusindvis af år. Mens det i dag er utroligt udbredt, i hvert fald her i Europa, var salt engang en luksusvare, som man handlede med og som havde stor betydning for de antikke samfund. Beviser på dette går helt tilbage til de første historiske civilisationer, hvor det var en af de grundlæggende ting, der blev handlet med. Der findes både beviser på dette i de gamle mellemøstlige civilisationer, men ligeledes i Sydamerika, Østasien og naturligvis også i Europa.
I lidt nyere tider – saltets lange historie taget i betragtning – kan vi læse om dets vigtige historie i Romerriget. Her var salt først og fremmest en vigtig del af madlavningen, men romerne brugte også salt til andre ting, blandt andet til deres bade og naturligvis til rensning af huden samt som medicin til visse sygdomme. Romerne handlede også indbyrdes med hinanden. På et tidspunkt fik de romerske soldater, der på det tidspunkt var altdominerende i både Europa, Nordafrika og visse dele af Mellemøsten, udbetalt dele af deres løn i salt. Dette har ført til det moderne udtryk salær, der betyder en form for betaling og som i virkeligheden kommer fra det romerske salarium.
Som du sandsynligvis lærte i biologiundervisningen i skolen, har saltets primære funktion gennem de sidste par hundrede år været at konservere kød og fisk. Salt kan forlænge holdbarheden på visse madvarer mærkbart, og da man fandt ud af dette, blev salt omgående taget i brug til formålet.
Senere blev salt endelig anvendt til pleje af hud, hår og andre dele på kroppen. Det var primært i europæiske overklasser, at man begyndte at bruge salt til skønhedspleje, men det bredte sig til de fleste andre dele af verden. Da salt blev mere almindeligt blandt normale borgere – sandsynligvis på et tidspunkt sent i 1800-tallet eller tidligt i 1900-tallet – begyndte borgerne at bruge salt af skønhedsårsager. På trods af de mange gode effekter som salt tilbyder, bliver det dog ofte overset i den kosmetiske branche, hvor man i stedet fokuserer på creme og olier, når det kommer til pleje af hud og hår. Og mens der bestemt er nogle fantastiske olier på markedet, er der dog heller ingen tvivl om, at salt ikke bør overses. Populariteten af salt til skønhedspleje er da også en del højere nu, end den var for bare et par år siden. Det er et tegn på, at salt virker, og at mange er interesserede i at udnytte saltets gode effekter til pleje af hud og hår.
*Vi nævnte i begyndelsen af artiklen, at salt er livsvigtigt for mennesket og at vi skal have en vis mængde for at kunne fungere ordentligt. Mens dette er sandt, skal det også påpeges, at vi heller ikke må indtage for meget salt, da der så også kan opstå en række problemer. Den gennemsnitlige dansker indtager faktisk for meget salt igennem madlavning, som tingene er nu – men derfor skal salts vigtighed for kroppen ikke undervurderes. Det handler nemlig om at finde den rette mængde, når det kommer til indtagelse af salt. Både når det gælder madlavning og kosmetik! Huden kan nemlig også få for meget salt, men mere om det senere. Vi guider dig sikkert igennem til at finde den rette mængde.
Køb ren havsalt fra Marokko her
Typer af salt
Her bliver det rigtigt spændende, for som du nok ved, er der flere forskellige typer af salt. Fra madlavning ved du sikkert, at salt kan smage meget forskelligt, og når det kommer til hud- og hårpleje, er der også rigtigt stor forskel på saltets funktion alt efter type.
Det formelle navn, som kemikere anvender om salt, er natriumklorid. Dette er vel at mærke den type salt, der bruges i køkkenet og altså til madlavning. Det kaldes stensalt, hvis det er udvundet ved hjælp af minedrift, og kogsalt hvis det er udvundet ved at indkoge og opløse det.
Også har vi naturligvis havsalt. Havsalt kommer fra havet (eller fra undergrunden – læs mere om det i næste punkt). Havsalt kan umiddelbart bruges til en del mere end det såkaldte bordsalt, og hvis du oven i købet finder groft uraffineret havsalt, er formålene rigtigt mange. Det er primært denne type salt, der bruges til skønhedspleje. Havsalt indeholder en masse mineraler, heriblandt iod, magnesium og kalium, hvor især magnesium er vigtigt. Magnesium har gode effekter på både hår og hud, hvorfor det er et af de stærkeste og vigtigste mineraler i havsaltet.
Det skal siges, at der findes flere måder at udvinde salt på, og at kvaliteten varierer meget herefter. Der er også store forskelle på saltets kvalitet alt efter, hvor det kommer fra. Udover bordsalt, havsalt og groft salt finder vi flere andre spændende varianter, som også har sine fordele. I kosmetikkens verden bliver Himalaya salt nævnt oftere og oftere, mens vi også finder andre specielle varianter som f.eks. urtesalt. I resten af denne artikel vil vi dog primært fokusere på havsalt og dets mange gode fordele.
Sådan udvindes havsalt
Der er mange måder at udvinde havsalt på. Umiddelbart skulle man tro, at alt havsalt kommer fra havet, men det er (overraskende nok, måske) ikke altid tilfældet. Det meste almindelig salt, f.eks. det, der bruges til madlavning, kommer dog fra havet. Andet salt kommer fra søvand med højt saltvand, eksempelvis fra Det Døde Hav. Du kender måske også til Læsø-salt, der skiller sig ud ved at komme fra saltrigt grundvand. Dette kaldes sydesalt og er kendt for dets fremragende smag.
Til skønhedspleje er der dog en måde at udvinde salt på, som typisk slår de andre. Her taler vi om salt fra undergrunden, som udvindes via minedrift dybt inde i landet eller langs kysten. Her finder man salt, der i millioner af år har eksisteret i vandet og senere kommet ind under jorden, og det graves sådan set bare op. Denne type havsalt kan findes i Marokko. Marokko har en fremragende undergrund med masser af ressourcer, og salt er en af de absolut vigtigste. Saltet er nemlig både blevet plejet af vandet og af jorden, hvilket skaber en unik kombination sammenlignet med det salt, der blot udvindes fra havet.
Havvandet bliver naturligt tilført undergrunden via et bassin eller en sø. Mens vandet oftest fordamper som følge af varmen i jorden, fortsætter saltet med at eksistere, og det får lov at udvikle sig i jorden, indtil det graves op og benyttes. Denne type havsalt er perfekt til skønhedspleje, og den er ganske udbredt i Marokkos undergrund. Saltet har ikke den fine, hvide farve som du kender fra køkkenet, men i stedet en gul eller nærmest brun farve. Det skyldes, at den marokkanske jord har givet farve til saltet. Det har dog ingen betydning for saltets egenskaber; det er blot værd at bemærke, når man køber det. Farven gør i realiteten ingen forskel.
Saltet fra Marokkos undergrund er groft. Det kommer i klumper og flager, hvorfor det ikke umiddelbart ligner den type salt, som du i forvejen kender. Groft uraffineret salt fra Marokko er dog noget af det mest effektive salt, du overhovedet kan finde, i hvert fald hvis du vil bruge det til kosmetiske formål. Udover de positive skønhedsmæssige effekter som saltet har, bør holdbarheden også nævnes som et stort plus. Saltet kan holde for evigt, hvis ellers du opbevarer det ordentligt. Dermed er der ingen rush med at bruge det, som der er med de fleste almindelige kosmetiske produkter. Du kan vente så længe du har lyst, og bruge saltet lige når du har lyst.
Du kan som regel se hvordan en specifik type salt er udvundet ved at kigge på farven og formen. Fint, hvidt salt kommer stort set altid fra jorden. Med havsalt varierer det lidt mere. Som nævnt med det grove uraffinerede salt fra Marokko, kan man også hente grov salt fra jorden. Som udgangspunkt kommer groft salt dog fra havvandet. Forskellen kan ses i at groft salt fra jorden typisk har den gullige eller brunlige farve, som vi tog eksempel i tidligere, mens almindeligt havsalt i grove flager som regel stadig er hvidt, når det udvindes fra havet.
Salt til hudpleje
En af de helt store fordele ved havsalt er, at det fungerer super godt til pleje af huden. Salt har rensende egenskaber og kan hjælpe til med at holde huden ren og pæn. Du skal dog være opmærksom på, at selvom en salttype som groft havsalt fungerer fremragende, skal der heller ikke meget til før den er for hård ved huden. Det kan løses med at bruge relativt små mængder og ved at knuse saltflagerne. Omvendt er almindelig salt fra køkkenet ikke helt lige så effektivt, men det er til gengæld mere skånsomt ved huden.
Salt hjælper til med at fjerne døde hudceller og bakterier. Der er som udgangspunkt to muligheder, hvorpå du kan pleje huden med salt: Ansigtsmaske og scrub. Vi guider dig igennem begge metoder herunder!
Det er super simpelt at lave en ansigtsmaske med salt. Det kræver blot nogle få ingredienser, og de er alle lette at få fat på. Du skal bruge følgende ting til din ansigtsmaske:
- Salt, 2 teskefulde
- Rå honning, 4 teskefulde
- Varmt vand
- En vaskeklud
*Hvis din hud er meget følsom og ikke er vant til behandling med salt, bør du holde dig til en mindre mængde. Du bør knuse flagerne til små, fine stykker først.
Fremgangsmåden er yderst simpel. Først skal du røre dit salt og honning sammen. Det kan du gøre i en skål eller en kop. Når du har rørt ingredienserne godt nok sammen, begynder du at fordele ansigtsmasken. Fokusér på at lave et tyndt lag, der dækker hele ansigtet med undtagelse af området lige omkring øjnene. Du lader den sidde i mellem 10-15 minutter. Hvis du har sart og følsom hud, bør du måske starte med 5 minutter, men hvis du på den anden side har stærk hud og er vant til behandling med salt, kan du sagtens lade den sidde lidt længere. Med tiden kan du selv prøve dig lidt frem, men i begyndelsen anbefaler vi helt klart, at du blot holder dig til 10-15 minutter.
Bagefter vrider du din vaskeklud op med varmt vand og placerer den over ansigtet i ca. 1 minut. Når minuttet er gået, kan du begynde langsomt at massere ansigtsmasken væk med cirkulære bevægelser. Når hele blandingen er fjernet fra ansigtet, har du frit slag til at fortsætte med din almindelige hudplejerutine. Måske har du en bestemt olie, du godt kan lide at bruge. Du kan frit gøre, som du vil efterfølgende – huden vil ikke tage skade medmindre du har yderst sart hud.
Hvis du har succes med salt til hudpleje, anbefaler vi, at du gentager denne proces 1-2 gange hver uge. Det giver typisk de bedste resultater.
Salt til body scrub
Hvis du i stedet vil anvende salt til en såkaldt body scrub, er det egentlig også meget simpelt. Da huden på resten af kroppen ikke er helt lige så følsom som huden i ansigtet, kan du godt tillade dig at bruge havsalt her – langt de fleste hudtyper kan nemlig godt klare det. Såfremt din hud er yderst sensitiv, anbefaler vi dog igen, at du blot holder dig til fint salt og altså ser bort fra havsalt.
Du skal først og fremmest bruge en bøtte med salt (helst havsalt, men hvis din hud er for følsom, er fint salt OK). Derudover skal du bruge en god olie med plejende egenskaber. Et par eksempler på disse er:
- Arganolie
- Nigella olie
- Olivenolie
Og du skal bruge omtrent 3-5 spiseskefulde.
Hvis du bruger havsalt, skal du først knuse flagerne. Når det er gjort, blander du saltet med olien og rører indtil det har en tilfredsstillende konsistens. Tag derefter et varmt bad og sørg for at huden er godt fugtig. Når huden er klar, skal du blot tage noget af din olie-salt-blanding på fingrene og begynde at fordele det rundt omkring på kroppen. Start gerne nedefra, da det så er lettere at holde styr på, og fortsæt indtil hele huden er blevet behandlet.
Når det er gjort, skal du blot vente i ca. 5 minutter. I denne periode vil olien og saltet rense huden. Når tiden er gået, kan du skylle din body scrub af igen med varmt vand. Undgå gerne sæbe og andre kosmetiske produkter her. Hvis du har lyst til at fugtiggøre huden efter badet, har du frit lejde til at bruge en lækker olie på kroppen. Arganolie kunne igen være et godt valg!
Nu ved du hermed, hvordan huden kan plejes med salt. Du vil med sikkerhed kunne mærke, at huden føles renere og sundere bagefter. Hav dog i baghovedet, at det godt kan komme til at svie og gøre ondt, hvis du påfører salt på sår eller irriteret hud. Prøv derfor at undgå dette. På almindelig hud gør det dog aldrig ondt, og derfor har du intet at frygte, hvis din hud i forvejen er sund og ikke har nogle sår eller rifter.
Du kan som sagt vælge din foretrukne pleje – ansigtsmaske eller body scrub – og behandle huden med salt 1-2 gange om ugen for de bedste resultater.
Salt til hårpleje
Salt fungerer også godt til hårpleje. Det overrasker dig måske en smule, hvis du tidligere har prøvet at bade i saltvand og oplevet ekstremt tørt hår efterfølgende. Der er dog en klar forskel, og vores pointe er, at salt kan være til gavn for håret, hvis det bruges i passende mængder. Det er vigtigt, at salt bruges korrekt til hårpleje, og derfor vil vi nu prøve at guide dig igennem det.
Havsalt har en lang række gode mineraler, der kan give liv til håret og modvirke visse problemer. Salt hjælper primært til mod skæl. Det skyldes, at saltet trænger ind i hovedbunden og ‘balancerer’ den, så at sige. Det betyder, at du formentligt kan slippe af med både tør hud, skæl og måske også svamp, hvis du har problemer med det. Vi må dog slå fast, at der ikke er nogen garanti for, at havsalt vil virke. Der er blot en chance for det. Hvis du lider af en bestemt hudsygdom, som er skyld i dit skæl eller svamp, vil salt formentligt ikke have den store effekt. Men hvis du har skæl som følge af almindelige årsager – det vil sige tør hud – er der gode chancer for, at salt kan hjælpe. Samtidig er det egentlig bare sundt for håret at få tilført de mineraler, som salt indeholder. I hvert fald så længe det er i fornuftige mængder!
Havsalt til hårpleje – sådan gør du
Der er nogle ingredienser/redskaber, som du skal bruge, hvis du vil pleje håret med havsalt. Følgende bør du have klar:
- 1-2 teskefulde havsalt
- 1 teskefuld arganolie (eller lignende olie)
- En flaske med forstøver
- 250 ml vand (ikke havvand!)
Først skal du hælde vandet i flasken, hvis altså det ikke allerede er deri. Derefter tilsætter du saltet. Start med en enkelt teskefuld, og dernæst den anden (såfremt du vælger at bruge 2). 1 teskefuld er som regel nok, men hvis du ønsker en stærkere blanding, kan du bruge 2.
Tilsæt herefter olien og begynd at ryste flasken. Begynd at sprøjte blandingen ind i håret og masser det rundt med fingrene. Du behøver ikke at bruge alle de 250 ml – hvis flasken kan lukkes tæt, er det muligt at gemme noget til din næste hårplejedag.
Til sidst skal du blot lade blandingen sidde, og når den er tørret ind i håret, kan du fortsætte med din rutine og evt. bruge andre kosmetiske produkter.
Denne metode er god til generel pleje af håret. Men hvis du gerne vil modvirke skel helt specifikt, vil det være smart at prøve nedenstående løsning:
Salt mod skæl – sådan gør du
Den eneste ingrediens, som du skal bruge her, er havsaltet i sig selv. Du tager 2-4 teskefulde og knuser dem med håndfladerne. Herefter fordeler du de små saltstykker rundt omkring i hovedbunden og skyller langsomt med lunkent vand. Det er passende at være i bad, når man gør dette, men det kan også klares i håndvasken.
Rod rundt når saltstykkerne og det lunkne vand begge er i håret, og sørg for, at det bliver ordentligt masseret ind i hovedbunden. Vent indtil alt saltet er enten skyllet væk eller opløst, også er du klar til at fortsætte din almindelige hårplejerutine. Der sker ikke noget ved at bruge shampoo bagefter – faktisk kan det hjælpe, hvis du bruger en shampoo, der er god mod skel.
Når du er færdig, kan du bruge arganolie i håret. Olien gør håret livligt og fugtigt igen, da det til tider kan være lidt tørt lige efter en behandling med salt. Alternativt kan du også prøve den første guide til hårpleje, men med fokus på at få blandingen af vand, salt og olie godt ned i hovedbunden for at få styr på skel.
Andre ting, som salt kan anvendes til
Anvendelsen af salt begrænser sig ikke blot til hud og hår. Om end det er her, at du vil opleve de største fordele, er der naturligvis også andre ting, som salt egner sig til at behandle. Nogle eksempler er:
- Mod myggestik og insektbid
- Mod fodvorter
- Til generelle fodbad
- Til pleje af læberne (pas dog på med dette, hvis du har de såkaldte blister i munden)
- Til mundskylning (pas igen på, hvis du har blister)
- Til pleje af neglene
- Til karbad, hvis du gerne vil opleve et utroligt rensende og effektivt bad
Der findes guides til de forskellige ting, hvis du kigger dig lidt omkring på nettet, men efter at have læst de ovenstående guides til hudpleje og hårpleje med salt, kan du formentligt godt finde ud af at benytte salt på den rette måde, når du anvender det til et af disse andre formål.
Sådan finder du kvalitets salt
Du kan altid pleje kroppen med almindelig salt, og det er som bekendt let at finde. Ofte er det heller ikke særligt dyrt. De bedste resultater kommer dog, hvis du bruger kvalitets salt, som er decideret beregnet til hud- og hårpleje. En sådan salttype kunne være groft uraffineret salt fra Marokko, som du kan anskaffe dig online hos Cosmos Co.
Du kan desuden prøve kræfter med nogle forskellige salttyper og dermed finde ud af, hvad der passer dig bedst. Hverken havsalt eller fint salt er særligt svært at finde, og det er sjældent overdrevet dyrt. Det er altid smart at prøve sig lidt frem, så det vil vi klart anbefale. Der er dog klar forskel på salt, så hvis du virkelig vil prøve kræfter med hud- eller hårpleje med salt, betaler det sig at bruge en kvalitets salt fra start.
Har du spørgsmål eller kommentarer, kan du stille dem herunder 🙂
Kilder:
– Hvad er salt?
– Salt til hårpleje og mod skæl
– Salt til hudpleje
– Salt mod fodvorter
– Om havsalt
– Salt bruger du salt
Skriv et svar