Lyst til at vide mere om rasul? I denne artikel kan du få et solidt overblik. Vi ser på rasuls historie, egenskaber og ikke mindst dets anvendelse. Med andre ord finder du her en fuld guide til rasul!
Generelt om rasul
Nok om navnene – tid til at se på en omgang generel information om rasul.
Rasul ler stammer fra Atlasbjergene i Marokko. Når leret er udvundet, kan det bruges til pleje af hud og hår, og det er det faktisk blevet lige siden det sjette århundrede – måske endda endnu før. Rasul gør sig relevant, idet det består af en række forskellige mineraler. Her er Siliciumoxid den primære med godt 58%. Det uhyre vigtige Magnesium gør sig også gældende med omkring 25%, altså en fjerdedel af lerets indhold. Dertil er der en mindre mængde fugt (ca. 8%) og små mængder af andre kendte mineraler, såsom aluminium, calcium, natrium og jern.
Der er to forskellige måder at udvinde rasul på. Det findes nemlig både som pulver og flager. Begge typer har gode kosmetiske effekter, så den eneste forskel er reelt set den måde, som leret er forarbejdet på. Du skal dog bruge flager på en lidt anderledes måde end pulver, når det kommer til hudpleje, men mere om det senere.
Forholdene i Marokko er perfekte til at skabe rasul. I realiteten sker det helt af sig selv. Det er en proces, der tager millioner af år, og rasul bliver faktisk skabt som følge af ændringer i jordens plader. Atlasbjergene ligger tæt på kanten af en kontinental plade, og det fører til større udvikling af rasuller end andre steder i verden. Visse planter bliver nemlig begravet under jorden, og det sætter en proces i gang, hvor jorden pludselig får unikke vitaminer og mineraler til sig, hvilket skaber en lidt anderledes undergrund end sædvanligt. Som du måske nu har regnet ud, udvindes rasul fra steder, hvor dette har fundet sted. Det er altså en ren naturressource, der ikke bliver dannet som følge af menneskeskabte handlinger.
Rasul og dets mange navne
Der er en god chance for, at du kender rasul under et andet navn end lige netop rasul. Det skyldes simpelthen, at det har så mange navne, så man skulle tro, det var løgn. Blandt de mest udbredte er “ghassoul” (den engelske version af navnet), “rhassoul” (den tyske) og i Danmark er det naturligvis “rasul”, der typisk bruges.
Til tider vil du måske endda blot høre rasul omtalt som “hvidt ler”, “marokkansk ler” og faktisk også “vulkansk ler”. Der er dog tale om det samme produkt – det, som vi udelukkende vil omtale som rasul i resten af denne artikel.
Egenskaber og effekter
Rasul kan, når det først er udvundet, bruges af alle hudtyper. Det høje mineralindhold styrker huden og tilbyder en rensende effekt, der kan hjælpe meget til, hvis du har problemer med huden. Rasul har som bekendt lagt i jorden i evigheder inden det egentlig bruges, og det har faktisk ført til magnetiske egenskaber. Det betyder, at de absorberende effekter er endnu mere effektive, hvilket er vigtigt, når det eksempelvis kommer til at rengøre huden for overflødigt fedt og ikke mindst urenheder og eventuelle giftstoffer.
Med rasul kan du potentielt undgå hudproblemer i fremtiden, så selv hvis du ikke har nogle problemer med huden lige nu, kan det være værd at overveje. Især for teenagere vil det give god mening, og det er der én primær grund til – rasul kan nemlig hjælpe til mod akne (det som mange i almindelig tale kalder bumser). Rasul kan nemlig fjerne overflødigt sebum i god tid. Ofte fylder sebum nemlig porerne op, hvilket fører til akne senere. Det kan undgås, eller i hvert fald minimeres, hvis du tager rasul ler i brug først.
En anden fordel er, at rasul kan fjerne døde hudceller. Disse kan ofte få huden til at se slidt og uren ud og det er endnu en kilde til akne. Med regelmæssige rasul behandlinger, kan du få det renset – og det er ikke særligt svært. Mange vælger at lave ansigtsmasker med rasul, og det guider vi dig igennem lidt længere nede.
Selvom det allerede nu virker til, at rasul er for godt til at være sandt, kan det faktisk tilbyde endnu mere. Det er nemlig ikke alene huden, der potentielt kan blive gavnet af rasul. Håret kan også behandles!
Her går leret nemlig ind og hjælper til mod tørt og skadet hud. Igen er det de mange mineraler, der styrker det pågældende område. Rasul kan tilmed smøres på hovedbunden for at sikre, at hårrødderne også styrkes. Det får hele hovedbunden til at virke mere elastisk og håret mere friskt. En tør hovedbund er ofte lig med skæl og ubehagelig kløen, hvorfor rasul bestemt bør overvejes, hvis du gerne vil undgå dette og i stedet få en ren, frisk og elastisk hud i de områder, hvor håret gror.
Vi kan altså konstatere, at rasul går ind og modvirker mange irriterende problemer, som man kan komme ud for med huden og håret. Og som du måske kan regne ud, sker der også noget andet helt automatisk, når du bruger rasul – dit udseende får et pift. Med renere og pænere hud og hår er der ingen tvivl om, at udseendet også påvirkes, og dette er faktisk en hovedårsag til, at mange vælger at bruge rasul.
Sådan anvender du rasul pulver i praksis
Rasul skal som sagt anvendes forskelligt, alt efter om der er tale om pulver eller flager. Lad os først se på pulveret.
Rasul pulveret er i virkeligheden ler fra Marokkos undergrund, der er omdannet til støv. Det er derfor meget fint, og let at anvende. Du vil typisk møde sæbelignende effekter, når du har lavet din blanding.
Det eneste, som det kræver at lave en rasulblanding, er faktisk bare rasul og varmt vand! Dermed behøver du ikke at købe stort ind for at bruge det – rasulpulveret i sig selv er alt nok.
Som en lille advarsel skal det siges, at dit rasul ikke må komme i kontakt med metalgenstande. Det skyldes, at der så vil ske en mindre kemisk effekt, hvor mange af virkemidlerne i pulveret vil blive neutraliseret. Det er ikke noget, du ønsker, da de gode effekter så vil forsvinde. Derfor: Hold dit rasul fra metalskåle og metalskeer. Dette er vigtigt at huske, når du laver din blanding!
Det første, du gør, er at tage 2-3 dele rasul og 1-2 dele varmt vand. Dette blander du i en skål. Når pulveret så småt er begyndt at blive absorberet i vandet – det tager typisk 1 minut – kan du begynde at røre. Det skal du fortsætte med, indtil blandingen har en tilfredsstillende konsistens, der minder om eksempelvis ketchup. Du kan roligt tilføje mere vand til din blanding, indtil konsistensen er passende. Når det endelig er tilfældet, er du klar til at bruge den!
Rasul er mest oplagt at bruge som en ansigtsmaske. Med andre ord skal du rengøre ansigtet og derefter smøre det ind i din rasulblanding. Få det gerne til at dække hele ansigtet og hele halsen – men selvfølgelig med undtagelse af øjne og læber. Ansigtsmasken skal herefter sidde i mellem 10 og 20 minutter. I mellemtiden kan du gøre, hvad du har lyst til. Så længe du lader ansigtsmasken sidde, vil den hurtigt rense huden igennem.
Når tiden er gået, skal du skylle ansigtsmasken af. Dette kan gøres i badet eller i vasken. Derefter anbefaler vi, at du bruger en fugtgivende creme eller olie på huden. Det skyldes, at rasul godt kan få huden til at virke lidt tør lige efter brug – og derfor er det rart at få den fugtet lidt op. På den måde får du også de bedste resultater. Argan olie er perfekt at bruge til at fugte huden op igen.
For at opleve de bedste effekter anbefaler vi, at du bruger rasul 1-3 gange om ugen.
Sådan bruger du rasul flager
Rasul flager er en smule anderledes end pulveret, men det er dog stort set samme metode, der bruges.
Du blander igen 2-3 dele rasul med en enkelt del vand og lader det stå – dog en smule længere. Prøv med 3 minutter her. Så begynder du at røre, og langsomt kan du tilsætte mere vand, indtil konsistensen er god. Lad det stå i et par minutter, når du er færdig. Der er større chancer for klumper i blandingen her, så det er særligt vigtigt, at du rører godt rundt.
Fremgangsmåden foregår på samme måde, når blandingen skal på huden. Vask huden først, påfør massen på ansigtet, og vent. Du kan dog godt vente lidt længere her, måske op til 30 minutter. Til sidst er det igen smart at bruge en fugtgivende olie (eller creme). Så i virkeligheden er forskellen ikke så stor mellem pulver og flager – flager kræver bare lidt mere opmærksomhed, når blandingen laves.
Rasul til håret – Hårmaske eller som shampoo
I Marokko anvendes leret faktisk primært til håret, og du kan gøre det samme. Det er super let at lave en hårmaske med rasul.
Du laver en lerblanding i samme stil, som vi nævnte længere oppe. Derefter smører du det rundt i håret. Sørg for at bruge det over det hele, og masser gerne rasulblandingen ind i hovedbunden og helt ud til spidserne.
Hårmasken skal sidde i mellem 10-30 minutter – du vælger selv. Det er passende at gøre det i forbindelse med et brusebad. Du kan skylle rasulblandingen ud igen med lunkent vand og en mild shampoo. Shampooen vil også hjælpe til med at genfugte håret lige efter, så det passer helt perfekt. Argan olie er dog lige så relevant. Den bedste løsning er at bruge shampoo idet rasul skylles ud af håret, og når det er gjort, kan du bruge argan olie for at få en god finish.
Brug rasul til håret 1-2 gange om ugen for de bedste resultater.
Konklusion
Rasul ler er et super godt produkt, som du med fordel kan bruge i din hud- eller hårpleje. Effekterne minder meget om grønt ler, og det må derfor siges at være en personlig præference, om man er mest til grønt ler eller hvidt ler (altså rasul).
Vi anbefaler stærkt rasul herfra, hvis du gerne vil styrke hud og hår. Leret kan anvendes af alle og er ikke skadeligt. Nogle vil opleve en bedre effekt end andre, men hvis du har problemer med huden, vil du uden tvivl møde forbedringer. Hvis du allerede har erfaring med naturlige kosmetiske produkter, vil det være utroligt let for dig at anvende rasul.
Spørgsmål eller kommentarer kan stilles i kommentarfeltet herunder 🙂
Kilder:
– Om rasul ler
– Hvad er rasul?
– Fakta om rasul
– Rasul guiden
Skriv et svar