Danmarks Radio eller DR. Nogle vil kalde det et levn fra fortiden, mens andre synes de er uundværlige. Faktum er, at alle har en holdning til dem, især når det gælder licensen. Men er DR nu også så slemme, som nogle gør dem til, og kommer der noget godt ud af de mange licenskroner, som de hvert år skraber ind?
Der findes næppe et facit eller et svar, som alle finder rigtigt, men jeg vil kigge lidt nærmere på DR i dette indlæg, samt komme med et par bud på nogle programmer, som burde have stor almen interesse, selvom det næppe er tilfældet.
DR og licenskronerne
Hver år får DR milliarder af licenskroner ind på kontoen, som går til publicservice TV og Radio. Alle har en holdning til licensen, hvilket Facebook og andre sociale medier og debatforums hurtigt afslører. Flere og flere er imod licens, fordi de ikke mener, at de får noget for pengene, og fordi de ønsker at kunne fravælge DR. Typisk fordi de ikke mener, at DR bidrager med noget fornuftigt, men er det nu også helt korrekt?
Personligt ville jeg gerne vide, hvor mange af Monte Carlo drengenes lyttere, som gerne ville afmelde sig licensen? Både når det gælder deres radioprogram, som kommer dagligt på P3, men også deres populære tv programmer, hvor de elsker Putin, Jøderne og snart USA. Jeg har på fornemmelsen, at det er mange, men er det ikke en smule dobbeltmoralsk?
Monto Carlo er satire, som DR er blevet kendt på i de senere år, og det er noget, som trækker seere og lyttere til, ligesom de kendte reality tv programmer gør. DR har dog ikke nogle reality programmer, som kan hamle op med de populære Paradise Hotel, Robinson, Big Brother, De Unge Mødre, Singleliv og hvad de ellers hedder.
Men når disse programmer uden dybere mening eller viden vinder frem, er risikoen så ikke, at folk vælger dem fremfor f.eks DR, hvis de havde valget? Og er det altid en god ide, kun at vælge det, som man gerne vil se? For bliver man klogere af det, og udfordre det ens hjerne?
Gode DR dokumentarfilm og serier
Med fare for at lyde gammel, så mener jeg faktisk, at DR bidrager med en masse, hvis man ellers forstår at finde de gode programmer. For der er ingen tvivl om, at DR forsøger at lave programmer, som er tilpasset reality målgruppen, hvilket er helt fint, men de laver også en masse spændende programmer, hvor der er en dybere mening, men som næppe samler 1-2 millioner seere. Men fortæller det ikke mere om de, som sidder bag tvskærmen, end det fortæller om DR?
Jeg har herunder listet en række programmer, som de fleste ville få en masse ud af at se, hvis de eller gad. Programmer som dækker alment bredt, men det er dokumentarfilm og serier, som tager seriøse problemstillinger op. Det kræver, at man sætter sig lidt ind i stoffet, samt forstår at udnytte programmerne i sin dagligdag, hvilket mange let kunne, hvis de gad.
Til arven os skiller
Denne serie på 2 afsnit satte fokus på arv og testamenter, samtidig med at den fortalte nogle virkelige historier om, hvordan en arv kan splitte en familie i stumper og stykker. Ud over at høre beretningerne, kommer flere eksperter med råd og forklaringer i programmet til, hvordan og hvorledes tingene gøres bedst muligt, samt hvorfor arvestridigheder opstår. Det er nemlig langt fra grådighed, som er den eneste årsag.
Dokumentaren skabte en masse debat, og advokater med speciale i arv fik meget travlt efter, at begge afsnit havde været vist i TV.
Dette er et godt eksempel på, at DR tager relevante problemstillinger op, hvor de belyser dem fra begge sider.
Læs mere om programmet her.
Se programmet her.
Kan selv gode mennesker bliver ond, hvis blot de rette betingelser er tilstede? Dette spørgsmål får vi svaret på i denne dokumentar, hvor DR tester et gammelt amerikansk forsøg. Ved at dele et hold almindelige mænd op i fanger og fangevogtere, og herefter udsætte dem for pres og opgaver, forsøger de at gøre almindelige mennesker onde. Om det lykkes eller ej, det kan du selv se i serien. Forsøget blev dog afbrudt før tid, fordi der skete noget, men hvad vil DR ikke oplyse.
Dokumentaren forsøger at besvarer spørgsmålet om, hvad der fik en hel nation til at vende det blinde øje til i årene op mod og under anden verdenskrig, samt hvad der kan gøre helt almindelige mennesker onde og modbydelige, når tingene spidser til.
Politikken skrev, at det er er relevant public service TV!
Læs mere om programmet her.
Se programmet her.
Dette program har været heftigt diskuteret, efter at første afsnit blev vist på TV. Kritikkerne mente, at det var misvisende, og blandt andet MX.dk bragte en artikel, hvor flere tidligere deltagere påstod, at deltagelsen i reality tv nærmest ingen indflydelse havde haft på deres muligheder (læs den her). Om personerne i Metro Express er 100% ærlige, det tvivler jeg stærkt på. Men med flere hundrede reality deltagere årligt i Danmark i diverse programmer, hvor nogle er mere eksponeret end andre, er det vel helt naturligt, at der er forskellige udfald af deltagelsen.
Selvom DR måske har valgt de værste/mere ekstreme eksempler, så kunne Selvoptaget ligeså godt være lavet af personer fra musikverdenen, sportsverdenen, filmverdenen eller den generelle kendisverden. Måske er personer i fra disse brancher ikke udsat for samme økonomiske problemer, men mange higer stadigvæk efter opmærksomheden. Det kan man let se i de kulørte blade, samt online på diverse sider.
Programmet viser hverdagen på godt og ondt for 5 tidligere deltagere. Det er tydeligt, at seriens formål er at vise, at reality tv og glamour ikke er det positive og gode glansbilled, som mange desværre tror.
Man får et ærligt kig bag facaden, hvor hverdagens problemer og udfordringer er store, og hvor flere af de tidligere deltagere er endt i et tomrum efter den store opmærksomhed.
Om man kan lide programmet er ej, er det en vigtig problemstilling, som jeg synes DR tager op på en spændende måde. Folk tror på alt de ser i TV desværre, og her har de så muligheden for at se bagsiden. Jeg tror, at alle kritiske programmer, som viser et hverdagsliv for en person, vil kunne udsættes for kritik, for det hele afgøres af øjnene, som ser på.
Læs om programmet her.
Se programmet her.
Menneskeforsøg
Hvad er fup, og hvad er fakta om menneskekroppen? Det får du svaret på i denne serie, hvor DR udsætter 3 forsøgspersoner for en masse prøvelser lige fra at spise ulækre ting til hypnose mm. Ene og alene for at finde ud af, hvad der er sandt, og hvad der er falsk. Programmet afliver en masse myter, som de fleste går og tror er sande.
Det hele bliver gjort på en sjov måde, så de fleste kan være med, selv med en sparsom og basal viden om kroppen. Til tider virker programmet dog en smule opsat, fordi det er tydeligt, at de 3 forsøgspersoner skal fremvise nogle myter/sandheder, men det er tydeligt, at de ikke er skuespillere, hvilket får det til at lyde en smule oplæst og komisk. Men det giver også programmet en charme, at det er ægte mennesker, som forsøgene bliver testet på.
Serien er lavet, så hr og fru Danmark kan se den, men samtidig finder det til tider nørdede og tørre stof, sjovt og interessant. Jeg synes, at det er lykkes godt, men du muligvis en anden mening…
Læs mere om programmet her.
Se programmet her.
Sikke tømmermænd + Sikke en fest
Det er gået op for de fleste, at der i 2008 ramte en finanskrise. Men rigtig mange forstår ikke, hvad finanskrisen er, og hvorfor den er opstået. DR har lavet en serie i 4 afsnit, hvor de fortæller 4 forskellige sider af finanskrisen og tiden derefter. Nyhedsniveauet er ikke stort i serien, men DR får på en simpel og ligetil måde fortalt almindelige mennesker, hvad finanskrisen er, samt hvorfor den ramte, som den gjorde i Danmark.
Serien har skabt en masse debat og røre især online, men det overrasker mig stadigvæk, at folk kan påstå, at det ene og alene var bankernes fejl, at der kom en krise. Der er ingen tvivl om, at bankerne spillede en rolle, da de gjorde en masse likviditet frit tilgængelig i markedet til lave renter, men det er folk selv, som har lånt pengene og brugt dem.
Sikke tømmermænd stiller en masse gode spørgsmål, men desværre har ingen af bankerne eller de store spillere i finanskrisen, ville lade sig interviewe til serien. Derfor kan serien virke meget ensidet, hvilket er lidt synd. Og de brancheorganisationer, som deltager, vil nærmest ikke svarer på konkrete spørgsmål, men glatter alt ud generelt. I bedste politikker stil…
Dette er en serie, som du bør se, hvis du ikke forstår finanskrisen, eller ikke har sat dig ind i den for alvor endnu. Det er public service, når det er bedst! Dog er afsnit 4 en smule misvisende til tider, hvilket er en skam, men generelt er serien en must see for alle, selvom det er tørt stof.
Sikke en fest
Læs mere om programmet her.
Se programmet her.
Sikke tømmermænd
Læs mere om programmet her.
Se programmet her.
Hvad er manipulation? Hvordan foregår det? Og er vi alle udsat for det? Det er nogle af de mange spørgsmål, som DR tager op i programserien Fuckr med dn hjrne, som på en sjov og visuel måde viser, hvor let det er at manipulerer med vores hjerne, uden at vi selv ved det eller er opmærksomme på det. Serien kan til tider virke overnaturlig og skræmmende, men den er altså simple tricks, som der anvendes.
Værten Jan Hellesøe er genial, fordi han både forklarer tingene på en let forståelig måde, men også fordi han viser, hvor meget han egentligt kan, blot fordi han kender hjernen ud og ind.
Serien er lavet på en måde, hvor du ser de enkelte forsøg i praksis på både kendte og ukendte mennesker, som frivilligt deltager. Og når man ser folks reaktion, så er man ikke det mindste i tvivl om, at de både er overrasket over de mange tricks, men også hvordan Hellesøe gør det.
Når du først har set denne serie, så lægger du for alvor mærke til, hvor meget manipulation, du er udsat for dagligt, både offline men også online. Alle forsøger at manipulerer alle i en eller anden grad.
Dette er public service, når det er bedst, fortalt på en sjov og humoristisk måde, men hvor seerner stadigvæk får en masse ud af programmet. En must see!
Læs mere om programmet her.
I skattely
Er der noget, som kan få folk op i det røde felt, så er det en diskussion om skattely. Bare man nævner et land, som har en relation til skattely, så går mange helt i baglås med fordomme og aggressioner.
Derfor er det heller ikke overraskende, at DR med denne dokumentarserie har skabt en voldsom debat. DR har ikke bare lavet normal journalistisk research, de er gået hele vejen, hvilket inkluderer oprettelsen af selskaber og bankontoer inkl kreditkort i skattely. Hele dokumentaren er meget grundig, og den viser nærmest skridt for skridt, hvordan banker, revisorer, advokater og rådgivere bevidst forsøger at gemme penge i små skattely rundt omkring i verden.
Det er især dokumentarens grundige tilgang til problemstillingen, som gør den interessant. Her beskriver man nemlig ikke kun et problem, man viser problemet, mens man viser, hvem der står bag.
Serien har skabt en voldsom debat, og den har kostet flere revisorer og advokater jobbet, fordi de forskellige firmaer ikke turde lægge navn til det, som foregik i udsendelsen.
Det her er seriøs public service, som har en almen interesse, selvom det er et emne, som man ikke har den store interesse for. Dog skal DR have ros for, at de har gjort det hele meget enkelt og forståeligt, hvilket vil sige, at alle kan se problemstillingerne uden en forudgående kendskab til det hele.
Læs om programmet her.
Se programmet her.
DR1 dokumentaren
Dette er DR1s egen programserie, hvor de lave en masse forskellige programmer og serier om problemstillinger, som der er i det danske samfund. Det er problemer af meget forskellig art, hvoraf flere af ovenstående serier også hører ind. Der er om “køb af stemmer til et valg, om svineproduktion, om skattely, om dansk minedrift og meget andet.
Generelt sætter DR Dokumentaren fokus på et problem, som de fremstiller på en saglig måde, og det er typisk problemstillinger, som har en offentlig interesse, på den ene eller den anden måde.
Se programmet her.
Et godt råd
Nu har du måske set ovenstående programmer og tænker, hvad så? Eller du har skimtet teksten, og du er nået frem til konklusionen KEDELIG eller ikke mine interesse områder.
Hvis du tænker sådan, så tænker du helt forkert. For det er lige præcist der, hvor du normalt ikke har fokus, at du kan lære en masse nyt, som du både kan bruge i dit forretningsliv, men også privat. Ja ja siger du sikkert, fordi emnerne ikke fanger din interesse, men det er blot fordi, at du er et vanemenneske, som ønsker trygge rammer.
Hvis du f.eks dagligt læser Børsen, så skulle du måske overveje, om du ikke også skulle læse en anden avis, som har en anden holdning til erhvervslivet. Både for at lære noget, men også for at se tingene fra en anden vinkel, end den du er vantil. Det er sundt, at udfordre sig selv, og det indebærer, at du gør noget, som du normalt ikke gør.
Ser du f.eks meget reality tv, så prøv en dag kun at se f.eks Discovery Chanel eller National Geographical. Det kunne være, at du kunne lære noget nyt fra dyreverdenen, som kunne anvendes på jobbet.
Et af de bedste råd, som jeg har indført i firmaet, fik jeg faktisk fra en røvsyg dokumentar om myrer. Det var først et halvt år senere, at der opstod en problemstilling, hvor det pludselig slog mig, at myrerne i denne dokumentar, gjorde noget bestemt, når de skulle løse en bestemt problemstilling. Dette kunne, selv om det lyder sjovt, faktisk direkte kopieres ind i pakningen af varer til webshoppen. Havde jeg ikke brugt 58 minutter, bare for at være helt præcis, på denne myre dokumentar, var den løsning næppe kommet op i min hjerne, og problemet kunne måske stadigvæk eksisterer.
Du ved aldrig, hvad fremtiden bringer, og derfor gælder det om at ruste sig selv med så meget viden som muligt. Og reality tv fra TV3, TV3+, Kanal 4, Kanal 5 osv udfordre ikke din hjerne, og du kan ikke bruge det til noget. Har du nogensinde løst et større problem med, at du kan nævne, hvem der f.eks har knaldet på Paradise Hotel? Nej vel? Men kunne du måske løse et problem i boligen ved, at du så en film om bævere, samt hvordan de bygger dæmninger? Muligheden er der, men det kan også være i en helt anden dokumentar, at du finder løsningen.
Husk det eneste, som aldrig kan blive taget fra dig, det er din viden og know how 🙂
Som du sikker har regnet ud, så er jeg lidt en sucker for dokumentarfilm og på G+ har vi en gruppe, hvor vi jævnligt poster en masse gode film. Du kunne smutte forbi, for måske var der noget for dig. Du finder gruppen her.
Thomas skriver
Rart, der er andre der ser tv på sammen måde som en selv! Der findes mange gode dokumentar på dr kanalerne, det er en skam mange er tidsbegrænset.
Life is to short for reality tv
Morten skriver
@Thomas
Jeg er helt enig, men mange af DRs egne programmer, kan man heldigvis finde på http://www.dr.dk/Bonanza/index.htm ;D
Jacob skriver
Skønt at du gerne vil se DR 🙂 Men mange af os foretrækker det frie valg ift. hvad vi ønsker at se. Om man vil fordumme sig med Paradise Hotel eller blive klogere igennem dokumentarer, må være op til den enkelte.
Morten skriver
@Jacob
Der er skam heller ingen tvang, men de mere informative programmer skal produceres, ellers er der ingen der kan se dem. Og jeg tvivler stærkt på, at der er nogen licensmodstandere, som kan sige, at de aldrig anvender nogle af de tilbud, som licensen bidrager med.
Licens er ligesom støtte af kultur. Man skal selv opsøge tingene, hvis man vil have noget ud af dem, men de skaber en større mangfoldighed i et tv marked, hvor alt fokus mere og mere er rettet i en negativ retning, fordi skandaler sælger…
Selv store kanaler som Discovery Chanel er begyndt at gå på kompromis med kvaliteten, blot for at tiltrække masserne…